10 preizkušenih tehnik za povečanje produktivnosti na delovnem mestu

10 preizkušenih tehnik za povečanje produktivnosti na delovnem mestu

4 min

Loading

13. junija 2022
10 preizkušenih tehnik za povečanje produktivnosti na delovnem mestu 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
10 preizkušenih tehnik za povečanje produktivnosti na delovnem mestu 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Vsako podjetje mora imeti cilje, ki so usmerjeni v povečanje produktivnosti na delovnem mestu. Bolj produktivno je vaše podjetje, lažje je povečati dobiček in izboljšati poslovne odnose. Tukaj je nekaj najpomembnejših strategij za večjo produktivnost vašega podjetja.

1. Ne pozabite na odmor

Ni nujno, da je ste zaposleni vsako minuto celotnega delovnika. Pravzaprav lahko preveč zaposleno osebje povzroči utrujenost in izgorelost, kar pa posledično vodi k slabšim rezultatom. Zato je eden od korakov za izboljšanje produktivnosti občasni odmori. Z 10- do 15-minutnimi odmori vaši ekipi omogočite, da si napolni energijo in se nato počuti osveženo, ko se znova loti dela. Večja tehnološka podjetja imajo celo sobe za počitek z mizami za ping-pong, da imajo zaposleni prostor za (aktivni) počitek in zabavo pri delu.

2. Držite se rokov

Študije so pokazale, da je za izboljšanje produktivnosti izjemno pomembna določitev in zavezanost rokom. Redno izpolnjevanje rokov dokazuje zanesljivost; v nasprotnem primeru pa lahko podjetje izgubi tako partnerje kot tudi dobavitelje, če se ne drži dogovorjenih rokov. Del vodenja podjetja je torej prevzemanje odgovornosti za zagotavljanje, da so cilji izpolnjeni po načrtu.

3. Izogibajte se neproduktivnim sestankom

Drug način za povečanje produktivnosti pri delu je izogibanje načrtovanju dogodkov, ki ne dosežejo veliko, kot so sestanki osebja. Ena stvar je, če imate pomembno obvestilo ali morate razpravljati o strategiji, vendar lahko vodenje sestankov o temah, ki jih je mogoče sporočiti po e-pošti, zmanjša produktivnost. Ker pa živimo v dobi tehnologije, lahko takšne sestanke izvedete preko video klica.

4. Ne počnite več stvari naenkrat

Večopravilnost je bila velik del delovne etike iz konca prejšnjega stoletja kot poskus izpolnjevanja ali premagovanja kvot. Zdaj mnoga podjetja uporabljajo orodja za avtomatizacijo produktivnosti ter obvladovanje več nalog hkrati, da prihranijo več časa za osredotočanje na osnovne poslovne funkcije. Toda s početjem več stvari naenkrat lahko vaša ekipa ustvari več napak, saj svojo pozornost namenja prevelikemu številu nalog. Podjetja so veliko bolj produktivna, če so zaposleni osredotočeni na jedrnat seznam nalog, ali pa celo eno samo.

5. Izkoristite svoj čas na poti v službo

Zaposleni, ki se vozijo z javnim prevozom, lahko izkoristijo čas za pregledovanje projektov ali odgovarjanje na e-pošto na svojih telefonih. Prav tako si lahko vzamete čas za razmislek o tem, kako narediti svoje delo učinkovitejše. Po drugi strani, če se vozite v službo, vam lahko poslušanje glasbe ali podcastov pomaga pri pripravi na delovni dan, ki je pred vami. Določena zvrst glasbe lahko posameznika namreč umiri in se mu pomaga osredotočiti – zato je svojim zaposlenim v pisarni dobro tudi dovoliti poslušanje glasbe preko slušalk.

6. Pozabite na popolnost

Pomembno si je zapomniti kliše »nihče ni popoln«, saj je nerealno biti popoln v vseh vidikih svojega poslovanja. Vaše podjetje je lahko le tako dobro, kot so dobri vaši tehnološki viri. Vedno vas bodo presenetili novi konkurenti, zato se osredotočite na doslednost in zagotavljanje izdelka, ki ga trg želi. Le z doslednostjo lahko zagotovite uspeh vašega podjetja.

7. Vzemite si čas za vadbo

Vadba je pomemben del ohranjanja zdravega načina življenja. Celodnevno sedenje za mizo je nezdravo in lahko zmanjša motivacijo in energijo vaših zaposlenih. Vašo ekipo je treba spodbujati, da med odmori vstane in se raztegne ali telovadi. Prav tako pa lahko organizirate razne teambuilding dneve, kjer se zaposleni ne le razgibajo, temveč se tudi socializirajo ter potencialno ustvarijo nova prijateljstva.

8. Bodite proaktivni

Biti proaktiven in preseči tisto, kar je potrebno za omejevanje, zmanjšanje ali odpravo prihodnjih ranljivosti, je odlična strategija. Podjetja, ki si ne vzamejo časa za proaktivno preprečevanje prihodnjih tveganj, se lahko znajdejo v težki situaciji, ko do njih dejansko pride. Računalniška podjetja bi na primer sprejela proaktiven pristop z izgradnjo močne obrambe pred kibernetskimi kriminalci.

9. Izkoristite 90-minutne časovne cikle

Eden najbolj prezrtih nasvetov za delovno produktivnost, ki lahko vodi do višjega učinka, je ustvarjanje 90-minutnih delovnih sej, deljenih z odmori. V 90 minutah naj se vsak zaposleni čim bolj potrudi pri zastavljeni nalogi, četudi je ne konča v celoti. Temu naj sledi aktivni odmor, ki bo zaposlene napolnil z energijo. Ustvarjanje toka 90-minutnih sej, ki jim sledijo kratki odmori, je dovolj časa, da vzpostavite ritem in dokončate naloge, ne da bi se izgoreli.

10. Okrasite svojo pisarno

Učenje produktivnosti na delovnem mestu vključuje fizično in vizualno prijetno delo. Z ustvarjanjem dobro organizirane in urejene pisarne lahko delovno mesto postane prijeten prostor za vsak dan. Bolj udobno se bodo zaposleni počutili v pisarni, manj bodo pod stresom in bolj produktivni bodo postali. Eden od načinov za ohranjanje zdravega delovnega okolja je zagotovo ustvarjanje veselega vzdušja, v katerem se vsi počutijo cenjene in motivirane.

Dosledno ocenjevanje delovanja vaše ekipe in področij izboljšav bo še dodatno pripomoglo k povečanju splošne produktivnosti na delovnem mestu. Čeprav obstaja vrsta orodij, katerih cilj je poenostaviti potek dela, morate navsezadnje kot vodja v vaši organizaciji biti tam, da podprete svojo ekipo. Zapomnite si – bolj kot bodo vaši zaposleni zadovoljni s tempom dela, atmosfero in s samim sabo, boljše rezultate lahko pričakujete!

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading