3 načini za izboljšanje ustvarjalnosti pri delu

3 načini za izboljšanje ustvarjalnosti pri delu

3 min

Loading

20. septembra 2021
3 načini za izboljšanje ustvarjalnosti pri delu 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
3 načini za izboljšanje ustvarjalnosti pri delu 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

Čutite pritisk, da bi morali biti pri svojem delu bolj ustvarjalni? Če ste odgovorili pritrdilno, potem niste edini – marsikdo se med delom srečuje s pomanjkanjem inspiracije, včasih tudi motivacije, ki je pri ustvarjanju kvalitetnih vsebin izjemno pomembna. Poleg tega pa so nedavno študije pokazale, da ustvarjalnost v današnjem trgu zaposlovanja velja za eno najbolj iskanih veščin. To je povsem razumljivo, saj imajo podjetja željo po izstopanju – konkurenca se veča iz dneva v dan, zato je tekmovalnost še toliko bolj opazna.

Poleg nenehnega pritiska s strani delodajalcev pa marsikateremu zaposlenemu pogum odvzame tudi strah, da jim primanjkuje umetniškega pridiha za ustvarjalnost. Dobra novica pa je ta, da ustvarjalnost prihaja v vseh oblikah, in prav vsak izmed nas jih ima možnost koristiti v svoj prid. Najpogostejšo vrsto ustvarjalnosti dosežemo že samo z omogočanjem možganom, da opažajo vzorce, ki ustvarjajo naš svet, ter, da ustvarjajo povezave med vsakdanjimi pojavi in idejami. Ob vsem tem pa se lahko zanašamo na ustvarjalno naravo slehernega človeka, saj se ta skriva v vseh nas in pride na plano ravno takrat, ko to najmanj pričakujemo – še več, včasih je med njenim delovanjem pravzaprav sploh ne opazimo.

Zakaj se torej še vedno srečujemo s pomanjkanjem ustvarjalnosti?

Ko smo mlajši, nas zanima, kaj vse je mogoče – preizkušanje različnih idej in novih stvari pride samo po sebi. Ko pa se staramo, se lahko naša sposobnost ustvarjalnosti zmanjša, saj izgubimo radovednost in se bolj zanašamo na svoje izkušnje o tem, kar smo se prej naučili. Zato je omogočanje sanjarjenja brez občutka omejenosti ali strahu pred neuspehom ključ do spodbujanja ustvarjalnosti in spodbujanja inovativnosti na delovnem mestu. Ni dovolj, da preprosto predstavimo temo ustvarjalnosti; delodajalci morajo svojim zaposlenim pomagati razumeti, kako delujejo njihovi možgani, če želijo izboljšati inovativnost.

Nevroznanstveniki na primer ugotavljajo, da je aktivnost v vaših možganih, ko ste ustvarjalni, veliko bolj zapletena kot nam vsem poznana razlika med desnimi možgani (ustvarjalni, čustveni in poetični) in levimi možgani (analitični, praktični in organizirani). Zdi se, da v procesu ustvarjalnosti vaši možgani zablestijo na več različnih področjih in se s tem vključijo v vaše čustvene in kognitivne miselne procese.
Kako torej lahko uporabite te prakse in izboljšate svojo ustvarjalnost pri delu? Uporabite lahko enega izmed naslednjih pristopov.

Bodite radovedni

Velik del ustvarjalnosti je radovednost, saj sproži vaše omrežje pozornosti in domišljijo, kar vam pomaga, da se osredotočite na raziskovanje dinamičnih miselnih simulacij, ki temeljijo na osebnih preteklih izkušnjah, razmišljanjih o prihodnosti in raziskovanju alternativnih perspektiv in scenarijev do danes. Svojo radovednost uporabite za raziskovanje vsakdanjih zadev – vprašajte se, zakaj se določene stvari dogajajo, kako delujejo ter kakšen vpliv imajo. Postavite vprašanja, ne da bi se bali, da bi izpadli neumni. Poiščite nove vire znanja, pa naj bodo to knjige, konference, podcasti, TED pogovori ali tečaji. Sledite svojim interesom in podrobno raziščite njihove možnosti.

Bodite pripravljeni na neuspeh

Za vsakim ustvarjalnim genijem se skrivajo zgodbe o neuspehu. Podobno morajo organizacije, če želijo gojiti ustvarjalnost, vzpostaviti okolje, kjer je tveganje neuspeha sprejeto kot del dogovora. Marsikdo tega ne bi priznal, a neuspehi so pravzaprav del uspeha – če vam neuspehi niso poznani, to pomeni, da se najbrž zadržujete v svojem območju udobnosti in ne upate prestopiti tiste meje, ki bi omogočila nadaljnji razvoj in rast.

Gojite pozitivna čustva

Pozitivna čustva, predvsem hvaležnost, sočutje, veselje in navdih, vam bodo pomagala razširiti obzorja mišljenja in okrepiti vaše sposobnosti. Tako boste zmožni opaziti vsako novo priložnost in posledično razmišljali v bolj ustvarjalskem duhu. Pri delu lahko poskrbite za nastanek večjega števila pozitivnih čustev s spodbujanjem kakovostnih poslovnih prijateljstev, izražanjem hvaležnosti, prijaznosti in upanja, ter z iskanjem načinov kako izkoristiti svoje moči v tistih zadevah, v katerih ste uspešni in pri katerih uživate.

Vsaka izmed naštetih metod lahko prinese dobre rezultate ne le v kvaliteti opravljenega dela, temveč tudi v počutju zaposlenih v podjetju. Slednje je seveda tisto, ki največ šteje, saj vpliva tako na moralo delavcev kot tudi hitrost opravljanja dela ter njihovo produktivnost.

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading