7 načinov, kako svojo pisarno spremeniti v okolju prijazno delovno mesto

7 načinov, kako svojo pisarno spremeniti v okolju prijazno delovno mesto

4 min

Loading

5. septembra 2022
7 načinov, kako svojo pisarno spremeniti v okolju prijazno delovno mesto 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
7 načinov, kako svojo pisarno spremeniti v okolju prijazno delovno mesto 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Čeprav se mnogi izmed nas trudimo, da svoje domove spremenimo v okolju prijaznejše prostore, nas večina pozablja na pisarno in delovni prostor. Podjetja, predvsem tista večja, močno prispevajo onesnaževanju okolja, v katerem živimo. Zadnji čas je, da svoje navade spremenimo in se osredotočimo na bolj ekološki način življenja.

Da bi vam pomagali spremeniti vaše delovno okolje v okolju prijazno delovno mesto, smo po spletu poiskali najbolj praktične nasvete o tem, kako lahko tudi vi prispevate k večji trajnosti v vaši pisarni – navsezadnje lahko vsi prispevamo k čistejšemu in bolj zdravemu okolju!

1. Vsak večer izklopite elektroniko, razsvetljavo in ogrevanje

Vzpostavite strogo pravilo, da je ponoči vsega izključeno. Marsikatere pisarne pustijo računalnike in ostale naprave prižgane čez noč – ne le, da je to potrata energije, temveč je vse skupaj tudi veliko tveganje kar se tiče požarne varnosti. Ob odhodu iz pisarne naj bo torej vsa vaša oprema izklopljena iz glavne vtičnice.

2. Izkoristite obnovljivo energijo

Zeleni viri energije, vključno s sončno in vetrno energijo, so bolj dostopni kot kdaj koli prej, z možnostmi, vključno s sončnimi napravami na strehah in obsežnimi vetrnimi elektrarnami. Organizacije vseh velikosti lahko naredijo ta preklop.

Če je vaše podjetje v deregulirani državi z električno energijo, je eden od preprostih načinov, da naredite svojo pisarno bolj okolju prijazno, ta, da kupite svojega dobavitelja električne energije in izberete načrt zelene energije. Skoraj vsak dobavitelj električne energije ponuja načrte zelene energije, ki se proizvajajo iz obnovljivih virov energije, predvsem vetra in sonca. Ti načrti za zeleno elektriko so cenovno zelo konkurenčni v primerjavi s tradicionalnimi načrti za električno energijo, ki jih poganja premog ali zemeljski plin.

3. Znebite se termostata

Delovna mesta so v poletnih mesecih pogosto preveč klimatizirana. Svoj vpliv na okolje lahko zmanjšate že tako, da klimatsko napravo nastavite na nekaj stopinj več kot sicer (npr. 23°C namesto 22°C). Na mesec boste tako porabili mnogo manj kilovatov in s tem vsako leto prihranili tudi denar. Manjša podjetja morda ne bodo opazila tako dramatične spremembe, vendar majhne prilagoditve, narejene z namenom, razvijejo pozitivne navade, ki sčasoma naredijo razliko.

4. Izognite se potrati papirja

Popravki in posodobitve natisnjenih dokumentov prispevajo k veliki večini vseh pisarniških odpadkov, preostalih nekaj 10 % pa zavzame prostor v skladiščih. Če je le mogoče, naj bodo dokumenti torej digitalni. To je povsem preprosto – digitalne datoteke hranite v svojih računalnikih in mobilnih napravah namesto v kartotečnih omarah. Prav tako se lahko navadite pregledovati digitalne dokumente na zaslonu, namesto da jih natisnete. Če bi podjetja zmanjšala porabo pisarniškega papirja s prehodom na digitalno tehnologijo, bi svoje zmanjšala emisije toplogrednih plinov za nekaj metričnih ton.

Drugi načini, kako kako se izogniti potrati papirja, vključujejo na splošno manj tiskanja in zahtevanje od prodajalcev, naj ponudijo e-izpiske in račune namesto papirnatih izpiskov. Vzpostavitev avtomatiziranih plačil dodatno zmanjša papirologijo z odpravo potrebe po tiskanih čekih. Z uporabo obstoječih tehnologij za odstranitev dela papirološke obremenitve postopka obračunavanja obveznosti bi podjetja ugotovila, da so zmanjšala svoj ogljični odtis in izboljšala učinkovitost svojega poslovanja.

5. Pisarno okrasite z rastlinami

Če je le možno, svoj prostor popestrite s sobnimi rastlinam. S tem boste izboljšali kakovost zraka v zaprtih prostorih in v pisarniško okolje vnesli nekaj narave v pisarniško okolje. Rastline namreč proizvedejo več kisika, nadomestijo morebitne kemikalije, ki jih novo pisarniško pohištvo sprošča v zrak, in ustvarijo čistejši in srečnejši prostor za delo vaših ljudi.

Obenem pa del narave v zaprtih prostorih poveča produktivnost vaših zaposlenih ter vašo pisarno spremeni v bolj dostopen in prijeten prostor za vas in vaše stranke.

6. Izkoristite naravno svetlobo

Zaposleni, ki delajo blizu sončnih oken, imajo tudi do 15 % višjo stopnjo proizvodnje. Naravna svetloba določa cirkadiane ritme telesa, ki nadzorujejo prebujanje, uspavanje, sintezo vitamina D in prebavo. Notranja svetloba pa je velik motilec.

Če se bolj zanašamo na naravno svetlobo, ko je to mogoče, tudi prihranimo energijo. Zato razmislite tudi o namestitvi pametnega razdelilnika na vsako delovno postajo, zamenjavi vseh napeljav za razsvetljavo z LED diodami ter o vključitvi senzorjev in časovnikov za pisarniško razsvetljavo. S tem boste zmanjšali porabo energije in stroške za stvari, kot so računi za komunalne storitve.

7. Spodbujajte zeleno vožnjo na delo

Podjetja lahko spodbujajo zaposlene, da zmanjšajo emisije pri prevozu na delo s hojo, kolesarjenjem, skupnim prevozom ali javnim prevozom do pisarne, in ponudijo spodbude za to.

Ponudba politik dela od doma lahko prav tako zmanjša ogljični odtis vašega podjetja. Namesto nekaj ur vožnje na dan in nekaj ur vožnje na leto lahko podjetje zmanjša potovanja zaposlenih, kadar koli je to mogoče. Na voljo je veliko odličnih orodij za spletne/videokonference, s katerimi lahko podjetje prihrani proračun ter obenem zmanjša emisije.

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading