Ali veste, koliko plastike je v vas?

Ali veste, koliko plastike je v vas?

4 min

Loading

9. novembra 2020
Ali veste, koliko plastike je v vas? 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Ali veste, koliko plastike je v vas? 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Plastika je povsod – najdemo jo ne le v embalaži, temveč tudi v morju, zemlji, pa tudi v naši hrani in nas samih! V telo jo vnašamo predvsem med pitjem in jedjo, pogosto pa z njo stopimo v stik že samo z dotikom (prenaša se namreč tudi po zraku, vodi in v prahu). Natančneje se gre za bisfenol A (BPA v nadaljevanju), ki se uporablja za izdelavo polikarbonatne plastike. Ta predstavlja večjo težavo, kot smo mislili – pri ljudeh je raven BPA namreč precej višja, kot je bilo predvidevano, zaradi česar se pojavljajo resna tveganja kar se tiče zdravja.

Polikarbonatna plastika je dolgotrajna, odporna na udarce in prozorna. Ravno zato velja za popoln material za otroške stekleničke, steklenice za vodo in številne druge posode za hrano in pijačo. Najdemo jo tudi v lečah za očala, kompaktnih diskih, zobnih tesnilnih masah in plastičnih jedilnih posodah. Uporablja se tudi kot zaščitna plast za kovinske pločevinke. Najdemo jo torej povsod!

Toda raziskave so vzbudile skrb glede negativnih kemičnih vplivov na zdravje. Nekatere študije so pokazale, da BPA kopira ali moti hormon estrogen in s tem posledično vpliva na reproduktivni sistem. Obstaja možnost, da se s tem poveča tveganje za raka. Dojenčki in majhni otroci so v največji nevarnosti, ker jedo in pijejo več kot odrasli glede na njihovo težo, zaradi česar so mnogo bolj izpostavljeni vplivu BPA.

Kako BPA vpliva na naše zdravje?

Omenili smo že, da polikarbonatna plastika vpliva na reproduktivni sistem, a povzroča mnogo več preglavic. BPA naj bi oponašal strukturo in delovanje hormona estrogena. Zaradi svoje oblike (ki je podobna ravno estrogenu) se lahko veže na estrogenske receptorje in vpliva na telesne procese, kot so rast, obnavljanje celic, razvoj ploda, raven energije in razmnoževanje. Poleg tega lahko BPA sodeluje tudi z drugimi hormonskimi receptorji, na primer s tistimi za vašo ščitnico, in tako spremeni njihovo delovanje. Vaše telo je občutljivo na spremembe ravni hormonov; ravno zato je BPA zmožen vpliva na vaše zdravje.

BPA plastika je prav tako povezana s srčno boleznijo in diabetesom tipa 2, lahko poveča tveganje za prekomerno debelost, lahko povzroči neplodnost pri moških in ženskah, ima negativne učinke na dojenčke … Izpostavljenost BPA pa je lahko povezana tudi z naslednjimi zdravstvenimi težavami: sindrom policističnih jajčnikov (raven BPA je pri ženskah s tem sindromom lahko za 46% višja v primerjavi z drugimi ženskami), prezgodnji porod (pri ženskah z višjo stopnjo BPA med nosečnostjo je bila 91% večja verjetnost poroda pred 37 tedni) in astma (večja prenatalna izpostavljenost BPA je povezana s 130% večjim tveganjem sopihanja pri dojenčkih, mlajših od šestih mesecev).

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Vpliva tudi na funkcijo jeter (višje ravni BPA so namreč povezane z 29% višjim tveganjem za nenormalno raven jetrnih encimov), imunski sistem (povišane ravni BPA lahko prispevajo k slabšemu imunskemu delovanju), delovanje ščitnice in funkcije možganov.

Žal pa to ni celoten seznam slabosti, ki jih prinašajo visoke ravni BPA v človeškem telesu. Veliko je še neraziskanega, zaradi česar je tudi tako težko priti do praktične rešitve. Kljub temu pa lahko marsikaj spremenimo sami – berite dalje!

Kako se najlažje izogniti ali zmanjšati vnos BPA?

Tej vrsti plastike se je nemogoče popolnoma izogniti, saj jo najdemo skorajda povsod. Medtem ko znanstveniki še vedno iščejo najprimernejšo rešitev za nastalo težavo, pa lahko vi sami poskrbite za svoje zdravje. Tu je nekaj predlogov, kako najlažje zmanjšati vnos plastike v vaše telo:

  1. Ne uporabljajte plastičnih posod, ki vsebujejo BPA, za pripravo hrane. Prepoznate jih lahko po številki 7, včasih tudi po številki 3, ki je navadno odtisnjena na dnu posode.
  2. Če se vseeno odločite za uporabo polikarbonatnih posod, jih nikar ne uporabljajte za gretje hrane. Čeprav so primerne za uporabo v mikrovalovni pečici, se lahko plastika pri segrevanju sčasoma pokvari.
  3. Bodite izbirčni pri igračah! Poskrbite, da bodo plastične igrače, ki jih kupite za svoje otroke, izdelane iz materiala, ki ne vsebuje BPA – zlasti tiste, ki jih bodo vaši malčki verjetno žvečili ali sesali.
  4. Kadar je mogoče, namesto konzervirane hrane uporabite svežo ali zamrznjeno hrano. Tako se izognete morebitni zaščitni plasti polikarbonatne plastike.
  5. Namesto plastičnih posod uporabljajte posode izdelane iz stekla, porcelana in nerjavečega jekla. Ta napotek je še posebej pomemben pri vroči hrani ali pijačah.
  6. Pred nakupom otroških stekleničk preverite, ali vsebujejo BPA – tako lahko svojega otroka obvarujete pred odvečnih vnosom polikarbonatnih plastičnih delcev.

Seveda pa se lahko izognete BPA in obenem pomagate planetu tudi z omejevanjem odpadkov (ali pa celo zero-waste način življenja) in trajnostnimi alternativami (plastenke na primer zamenjajte s steklenicami, plastične vrečke pa zamenjajte s tistimi iz blaga za večkratno uporabo).

Glede na dokaze je najbolje, da se zavestno poskusite izogniti izpostavljenosti BPA ter drugih potencialnih strupov iz hrane. Zlasti ženske v zgodnjih fazah nosečnosti bi morale tako za svoje kot tudi otrokovo zdravje omejiti vnos polikarbonatne plastike. Kar zadeva druge, občasno pitje iz plastenke ali uživanje konzervirane hrane še ni razlog za preplah – kljub temu pa ni potrebno pretiravati, in je plastično embalažo bolje nadomestiti s trajnostnimi alternativami.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading