Je čokolada dobra za vas? Prednosti in slabosti uživanja čokolade

Je čokolada dobra za vas? Prednosti in slabosti uživanja čokolade

4 min

Loading

3. maja 2021
Je čokolada dobra za vas? Prednosti in slabosti uživanja čokolade 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
Je čokolada dobra za vas? Prednosti in slabosti uživanja čokolade 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

Le redki med nami se lahko uprejo sladkemu grižljaju čokolade. Nič nenavadnega ni, da v trgovini impulzivno nakupimo cel kup sladkarij. Čokolada je celo del naših najbolj posebnih trenutkov, od porok in rojstnih dni, pa do praznikov, kot sta božič in Valentinovo.

Čeprav ne bi smeli pretiravati in ves čas jesti čokolade, pa obstaja nekaj prednosti, ko si jo občasno privoščimo. Končno – tu je vaš izgovor, da sladkarije jeste brez krivde! Splača se poznati prednosti in slabosti uživanja čokolade. Vedno se želimo namreč najbolje odločiti, ko gre za naše zdravje in dobro počutje.

Kakšne so prednosti uživanja čokolade?

Čeprav o njih redko slišimo, pa poznamo kar precej dobrih strani sladkanja s čokolado – a tega zaenkrat še nikar ne zaupajte svojim najmlajšim! Sladkarije je namreč potrebno uživati v zmernih količinah, a marsikomu to predstavlja ogromen izziv (verjemite ali ne, tudi meni). A osredotočimo se na pozitivo – tu je pet prednosti uživanja čokolade:

  1. Znižuje krvni tlak. Raziskave so pokazale, da uživanje predvsem temne čokolade znatno zniža krvni tlak, kar pa je izjemno pomembno, ko se staramo. Zato skodelica okusne vroče čokolade zagotovo ni odveč!
  2. Izboljša pretok krvi. Pomislite na svoj cirkulatorni sistem kot na mrežo avtocest, ki prenašajo kri v vaše srce. To je pomembno iz več razlogov, saj ne poskrbi le za dobro delovanje vašega vida, ampak tudi prispeva k zdravju vaših vitalnih organov (srca, ledvic, pljuč, jeter in vranice). Dobra novica je, da lahko svoj krvni obtok preprosto izboljšate z uživanjem temne čokolade.
  3. Zmanjšuje tveganje za srčne bolezni. Študije so pokazale, da ljudje, ki jedo temno čokolado več kot petkrat na teden, zmanjšajo tveganje bolezni srca za kar 57%. Kakavova zrna namreč delujejo kot antioksidanti in so odlični vir železa in cinka, kar ohranja vaše srce močno.
  4. Pomaga vam, da se sprostite. Če ste pod stresom, si privoščite porcijo temne čokolade! Ljudje, ki jedo veliko temne čokolade, se namreč počutijo veliko bolj umirjene in zadovoljne. Če pa niste lačni, naj bi že sam vonj po čokoladi zadoščal, da se počutite bolje! Noro, kajne?
  5. Zbistri vaše misli. Z leti vedno več poudarka dajemo na možgansko telovadbo, da bi ohranili ostrino možganov. Tudi tu vam lahko pomaga temna čokolada! Ljudje, ki jo uživajo, znatno zmanjšajo tveganje upada kognitivnih sposobnosti. Obenem pa temna čokolada pomaga tudi pri ohranjanju pozornosti in zbranosti.

Vam čokolada škodi?

Zdaj pa k branju le povabite otroke – morda bodo lažje razumeli, zakaj čokolada preprosto ni primerna za zajtrk, kosilo in večerjo. Tu je pet slabosti uživanja čokolade:

  1. Povečanje telesne mase. Z uživanjem čokolade, bogate z maščobami in sladkorji, je mogoče na mesec pridobiti kar 2 kilograma. Zdravniki opozarjajo, da prekomerna telesna teža poveča tveganje za sladkorno bolezen, srčni napad, možgansko kap, duševne bolezni ter raka dojke ali debelega črevesa.
  2. Težave z zobmi. Že od malega najbrž veste, da sladkor škodi vašim zobem. Povprečna tablica mlečne čokolade lahko vsebuje tudi do 425 gramov sladkorja, medtem ko ga v beli čokoladi najdemo celo 480 gramov! Zato bodite izjemno previdni, če imate radi katerega od teh okusov, saj lahko dodani sladkor povzroči zobno gnilobo in za marsikoga neželen obisk zobozdravnika.
  3. Glavoboli. Temna čokolada vsebuje kofein, kar pomeni, da bi vas lahko zaboli glava, če ga imate v prebavnem sistemu preveč. Druge sestavine, kot so tiramin, histamin in fenilalanin, lahko povzročajo migrene, ki še dodatno povečajo bolečine. V primeru, da vas po uživanju čokolade pogosto obišče glavobol, morda razmislite o uživanju manjših količin priboljškov.
  4. Alergijska reakcija. Ogromno število ljudi ne prenaša laktoze in tega morda sploh ne ve. In ravno čokolada je zaradi vsebnosti mleka eden najpogostejših sprožilcev alergijske reakcije na laktozo. Zato je pomembno, da v primeru laktozne intolerance previdno preberete sestavine vaših najljubših sladkarij.
  5. Negativen vpliv na okolje. Že en sam košček čokolade predstavlja večji vpliv na naš planet, kot si bi lahko predstavljali. Nezakonito krčenje gozdov velja za velik problem v industriji gojenja kakava. Da bi povečali proizvodnjo čokolade namreč posekajo ogromno število dreves. In če se vam to ne zdi dovolj slabo, naj vam zaupamo, da nastradajo tudi delavci – nekateri kmetje so pogosto preobremenjeni in premalo plačani.

Koliko čokolade na dan je zdravo?

Strokovnjaki priporočajo, da vsak dan zaužijete med 30 in 60 gramov temne čokolade, ki velja za najboljšo in najbolj zdravo vrsto čokolade. Seveda pa je kljub temu naj ne bi jedli ves dan, vsak dan. In čeprav je temna čokolada najbolj opevana, pa se vam ni treba popolnoma izogibati mlečni ali beli čokoladi! A se kljub temu potrudite, da si te sladke dobrote privoščite v zmernih količinah.

Zdaj, ko veste več o čokoladi, ostaja vprašanje – ali je čokolada zdrava? Nekateri viri hvalijo prednosti temne čokolade, drugi pa opozarjajo, da bodite pri uživanju sladkih dobrot izjemno previdni. Najboljši nasvet je torej ta, da vse vrste čokolade, tudi temno, uživate zmerno. Tudi najbolj zdrava živila v presežku so lahko za vas slaba in nikoli ni dobro, da pretiravate. VI ste namreč strokovnjak za svoje zdravje, zato uberite tisto pot do zdravja, ki vam najbolj ustreza!

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading