Potovanje: Kako ostati varen in brezskrben

Potovanje: Kako ostati varen in brezskrben

4 min

Loading

17. maja 2021
Potovanje: Kako ostati varen in brezskrben 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
Potovanje: Kako ostati varen in brezskrben 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

Kaj je lahko boljšega kot potovanje po vsem svetu? Spoznavanje novih kultur, okušanje tuje kulinarike in spoznavanje ljudi iz vseh skritih kotičkov sveta so le nekatere izmed izkušenj, ki jih ponuja potovanje. A daleč najpogostejši razlog, da zapustimo domač kraj in se odpravimo v neznano, je čista, sicer nedosegljiva sprostitev. Nedvomno je to tisto, za kar si vsi prizadevamo na potovanjih – želimo si namreč spočiti naše misli in preprosto uživati v tem, kar ponuja svet okoli nas. Vendar pa ni vedno lahko potovati varno – vedno obstaja možnost, da se raven stresa nenadoma zviša, ko se zgodi kaj nepričakovanega – tatvina, prevare in nenehne skrbi glede lastne varnosti nam ves čas dihajo za ovratnik.

Kako torej zagotoviti, da so naša potovanja brezskrbna?

1. Pozanimajte se o osnovnih zadevah

Preden izberete destinacijo potovanja, se prepričajte, da je kraj, kamor potujete, razmeroma varen – preverite politično stanje države in se pozanimajte o morebitnih sporih med sosednjimi državami. Prav tako ne pozabite preveriti podnebja države ter vremenskih razmer v času vašega potovanja, ki bi lahko ne le pokvarile prijeten dan na plaži, temveč vas tudi izpostavile nevarnosti (prepričani smo, da se še vedno spominjate nevarnega orkana Dorian, ki je pred dvema letoma prizadel Bahame). Tudi zakoni v zvezi z LGBTQ + skupnostjo so vredne ogleda, če vplivajo na vas ali katerega koli popotnika v vaši družbi.

2. Prevaranti povsod

Nič hudega sluteči turist je lahka tarča za izkušenega prevaranta. Bodite previdni, če vam popolnoma neznanci ponujajo pomoč, ne da jih zanjo prosili – še posebej, če vam pristopijo v večjem številu. Ne nasedajte naključni prijaznosti, ker vas oseba najverjetneje poskuša pretentati! Namesto tega jim odločno odvrnite “Ne, hvala” in odidite. Ena najpogostejših prevar vključuje ‘brezplačne’ spominke – vrtnice, zapestnice za prijateljstvo, prstane – ko ‘darilo’ sprejmete, bodo zahtevali denar in povzročili sceno, ko zavrnete plačilo. Prav tako bodite previdni pri vstopu v taksi – vozniki bodo pogosto rekli, da se je pokvaril števec ali pa celo zaklenili vrata avtomobila, dokler jim ne plačate zneska, ki ga zahtevajo.

3. Razmišljajte vnaprej

Ne glede na to, kako pripravljeni ste, ne glede na to, ali ste zmožni prepoznati tudi najredkejšo obliko prevare, še vedno obstaja možnost, da vas okradejo. To še posebej velja v prestolnicah in drugih večjih mestih, kjer nabito polne ulice tatom pomagajo, da se skrijejo tudi pred najostrejšimi očmi. In kar naenkrat vaših dokumentov in denarja, ki ste ga imeli pri sebi, ni več. Najboljši način, da se pred njimi obvarujete, je nakup nahrbtnika, ki ščiti pred krajo, ali pa opasno torbico. Dodatni previdnostni ukrepi vključujejo nošenje torbice ali nahrbtnika pred seboj (namesto na hrbtu) in skrivanje denarja v notranjem žepu jakne.

4. Ko potujete sami

Kadar koli se odločite za potovanje sami (še posebej kot ženska), obstaja veliko varnostnih ukrepov, ki jih lahko – in bi jih morali – sprejeti. Eden izmed njih je, da svoje prijatelje in družino obvestite, kje ste, tako da jim pošiljate fotografije in jih vsake toliko pokličete. Vaš telefon je glavni način komunikacije, zato je dober razlog, da s seboj nosite prenosni polnilec v primeru, da vam zmanjka baterije.

Se spomnite prevarantov in žeparjev, ki smo jih omenili zgoraj? Njihove glavne tarče so samostojni popotniki, zato bodite pozorni! Spoprijateljite se z domačini, da vas morebitni tatovi ne bi videli kot turista – s pogledom na zemljevid se takoj izdate za turista, in povrhu še izgubljenega! Prav tako ne poslušajte slušalk v krajih polnih ljudi, saj bo to olajšalo delo tatom in ugrabiteljem.

5. Kje najti pomoč

V primeru, da se znajdete v situaciji, ko bi potrebovali pomoč, je dobro vedeti, kje je veleposlaništvo vaše države – še posebej, če ne govorite nacionalnega jezika. Če ste izgubili dokumente ali so vam jih ukradli, če ste zboleli v tujini ali če potrebujete le informacije o tem, kako se spoprijeti s pravnim vprašanjem, s katerim se soočate, vam bodo zaposleni lahko ponudili strokovno pomoč. Zapišite si tudi, kje so najbližje policijske postaje in bolnišnice.

S seboj je pametno nositi tudi kopijo potnega lista, tako da boste lahko čim prej dokazali svojo identiteto in prejeli pomoč – vendar v primeru ropa kopije hranite ločeno od svojih dejanskih dokumentov.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading