Ohranite svojo motivacijo kljub natrpanemu urniku

Ohranite svojo motivacijo kljub natrpanemu urniku

4 min

Loading

11. januarja 2020
Ohranite svojo motivacijo kljub natrpanemu urniku 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Ohranite svojo motivacijo kljub natrpanemu urniku 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Doseganje naših ciljev je redko enostavno. Zato je pomembno vedeti, kako v stresnih in preobremenjenih situacijah ohraniti svojo motivacijo – le tako lahko namreč dosežemo cilje, ki smo si jih zastavili. Ker pa živimo v svetu z več motenj kot kadar koli doslej – od neprekinjenega dostopa do spleta do stalnega pošiljanja sporočil – je mnogo težje ostati osredotočen, produktiven ter svoje naloge opravljati kot je pričakovano od nas.

Pogosto se tudi sama spopadam z izgubo motivacije, pa naj bo to na področju kariere, zdravja, ali pa celo hobijev. In vsekakor me skrbi, da nisem dovolj produktivna – ne želim namreč obžalovati svojega nedela čez nekaj let in se spraševati, “Kaj pa če…?” Kar je seveda popolnoma normalno, saj se vsak izmed nas boji, da nam ne bo uspelo doseči pomembnih stvari, ali pa, da zaradi lenobe preprosto ne bomo sledili nečemu, kar nas resnično veseli. To samo potrdi pomembnost motiviranosti v vseh delih naših življenj – kako jo torej zagotovo doseči in preprečiti, da jo izgubimo?

Prepričajte se, ali se res gre za vaše cilje

Eden največjih izzivov, kako ostati motiviran in slediti svojim ciljem, je zagotoviti, da zastavljene cilje resnično želimo doseči. Včasih si jih postavljamo na podlagi tega, kar mislimo, da bi morali storiti, in jih zato temeljimo na pričakovanjih družbe, prijateljev in najpogosteje družine. Da v prihodnje s produktivnostjo in osredotočenostjo pri delu ne boste imeli težav, morate poskrbeti, da se lotevate tistega, česar si iskreno želite in kar vas osrečuje – to lahko vse spremeni.

Vizualizirajte si želene rezultate

Naš um je naše največje orožje – če si vizualizirate končne rezultate ter vaše počutje ob tem, ko jih končno dosežete, ne boste imeli težav z opravljanjem tudi najtežjih nalog, ki vodijo do vaših ciljev. Predstavljati si morate torej vaš trud ter posledično občutek olajšanja ter popolno vznemirjenje, ki ga boste čutili v prihodnosti – to je tisto, kar vas bo motiviralo k zagnanemu in uspešnemu doseganju poslovnih ali osebnih ciljev.

Svoj cilj razdelite na več manjših ciljev

Pogosto si zastavimo skoraj nemogoče cilje, kot je na primer milijon kupcev v enem letu. Čeprav je dobro imeti velike sanje, pa se te pogosto izkažejo za zastrašujoče – kaj se zgodi, če nam ne uspe? Zaradi strahu pred neuspehom kaj hitro izgubimo motivacijo, kar pelje v neizogiben poraz. Zato strokovnjaki trdijo, da je večje cilje dobro razdeliti na več manjših – namesto milijona kupcev v tem letu ciljajte na manjše število. Tudi manjši uspehi so namreč uspehi, vaš glavni cilj pa se bo zdel lažje dosegljiv.

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi

Marsikdo izmed nas spregleda vpliv ljudi, ki nas obkrožajo, pa čeprav njihova energija ter naši medsebojni odnosi odločajo, kako se bomo lotili težavnih in zahtevnih nalog. Veliko preprosteje nam bo, če smo obkroženi z osebami, ki so nas pripravljene spodbujati in nam ponuditi pomoč, ko to potrebujemo. Ko nam primanjkuje motiviranosti je namreč izjemno pomembno, da se dela lotimo s pozitivno naravnanostjo, saj nam ta pomaga razmišljati bolj racionalno ter prepreči prokrastinacijo, ko se spopadamo s težavami ali lenobo na delovnem mestu.

Organizirajte svoj vsakdan

Izjemnega pomena pa je tudi vedeti, kako svoj delovnik izvesti kar se da produktivno. Če si v svoj planer zapišete vse opravke, ki jih morate na določen dan postoriti, in jih postavite v neko logično zaporedje, imate večjo možnost, da boste vse svoje zadane naloge opravili brez tarnanja ter veliko hitreje in lažje kot ponavadi. Z vnaprejšnjim načrtovanjem se izognete tudi nepotrebnemu stresu, ki ga prinese obremenjevanje s številom opravkov, ki vas čakajo – s planerjem boste lahko namreč prepričani, da sledite svojemu načrtu in niste ničesar pozabili.

Ne obremenjujte se s tistim, česar ne morete nadzirati

Najboljši nasvet kar sem jih kadarkoli prejela veli: “Prevzemi nadzor nad vsem tistim, čemer lahko, in se ne obremenjuj s tistim, nad čemer nimaš nadzora.” Preprosto povedano – brez zveze si je povzročati skrbi s stvarmi, na katere ne moremo vplivati. Raje se osredotočite na zadeve, ki so v vašem dosegu in poskrbite, da jih opravite z odliko. Kmalu boste ugotovili, da motiviranost izvira predvsem iz stvari, na katere lahko vplivamo mi sami – zato nemudoma pozabite na vse ostalo.

Spomnite se, zakaj ste si zastavili cilj

Zagotovo najpomembnejši nasvet kar se tiče ohranjanja motiviranost pa se navezuje na vas same – skorajda nemogoče je ostati motiviran, če niti sami ne veste, zakaj dejansko počnete to, kar počnete. Pomislite na trenutek, ko ste se odločili za doseganje vašega trenutnega cilja. Kaj vas je pripeljalo do te odločitve? Ste želeli pomagat ljudem? Morda je bila vaša prvotna motivacija zaslužek in udobno življenje? Preprosto strast? Takoj ko ugotovite, zakaj dejansko se tu kjer ste, ne boste več naleteli na težave z motivacijo!

Vsak izmed nas se sreča z obdobji prokrastinacije, ne glede na to, kako močno se trudimo ohraniti zagnanost in pozitiven odnos do dela. Ravno zato je včasih potrebno vzeti drugačen pristop in pogledati na situacijo z drugačne perspektive.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading