Pitje kave - slaba ali dobra navada?

Pitje kave – slaba ali dobra navada?

3 min

Loading

7. decembra 2020
Pitje kave - slaba ali dobra navada? 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
Pitje kave - slaba ali dobra navada? 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

Kava polepša svet – od jutranjih skodelic do tistih v večeru, ki nas ohranjajo budne in produktivne. Vendar pa v vseh državah sveta kave ne pijejo zaradi kofeina, ki nam, navadnim smrtnikom, daje energijo; pitje kave je v mnogih krajih po svetu poseben ritual. Obstaja na tisoče različnih receptov in še enkrat toliko najrazličnejših okusov kave, vse od neverjetno grenke do nadvse sladke. Kljub več stoletni tradiciji pa je kava v zadnjih petdesetih letih doživela nekaj večjih sprememb. Neštetokrat je bilo preurejena, preoblikovana in spremenjena.

Kako zdrava pa je pravzaprav ta navada? Medtem ko pitje kave povzroča nekaj težav, kot je na primer nespečnost, pa ima tudi nekaj prednosti – ko potrebujemo dodatno energijo nam poveča raven adrenalina ter nam s tem posledično izboljša telesne zmogljivosti. Poleg tega ščiti tako naše telo kot tudi um, ter zmanjšuje tveganje za številne telesne in duševne bolezni. Toda ne glede na število dobrih in slabih lastnosti se je pitju kave težko odreči, saj se je uveljavilo kot pomemben del našega življenja.

Država, ki je odgovorna za popularizacijo to-go kave, ni nihče drug kot Združene države Amerike. Kljub stoletni tradiciji, kulturi in obredih pitja, ki so se razširili po vsem svetu, je ljudem k srcu prirasla praktičnost, ki jo nudi preprosta ideja o kavi v skodelici za večkratno uporabo, čeprav še vedno vsak izmed nas rad uživa ob prijetni skodelici sveže kuhane kave.

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Kako pa kavo uživajo v krajih, kjer njena tradicija sega stoletja v preteklost?

Pripravi in ​​uživanju kave v Etiopiji posvečajo posebno skrb. Etiopljani so kavo okronali za narodno pijačo, saj verjamejo, da so jo mnogo let nazaj pili tudi njihovi bogovi – ravno zato so izpopolnili precej temeljit ritual priprave ter pitja kave. Vročo vodo namreč zlijejo po predhodno praženih in zdrobljenih kavnih zrnih, jo zavrejo ter večkrat prelijejo skozi sito. Potem se gostje odločijo, ali želijo svoj aromatični napitek še dodatno obogatiti s soljo ali maslom, ali pa jo osladkati z različnimi tradicionalnimi prigrizki. Po koncu prvega kroga (awol), kavno usedlino prekuhajo še dvakrat (kale’i in baraka), preden se obred dokončno zaključi.

Turška kava je zdaleč ena najbolj priljubljenih vrst po vsem svetu. Njena bogata aroma vas zvabi v svet drobno mletih kavnih zrn z močnimi grenkimi okusi. Skodelico turške kave, pogosto začinjeno s kardamomom, običajno postrežemo s turškim užitkom (angl. Turkish Delight), ki prepreči grenkobo njihovih visokokakovostnih kavnih zrn.

V Bosni kavo uživajo na precej podoben način – njihov proces pitja se razlikuje le v tem, da namesto turškega užitka pred požirkom kave ugriznejo v sladkorno kocko! V Vietnamu bi vam postregli popolnoma svežo kavo – kava kaplja skozi filter, ko je ta še na mizi pred vami. Poleg tega se kava v Vietnamu običajno meša s sladkim kondenziranim mlekom, zaradi česar je konsistenca bolj podobna sladici kot dejanski pijači. Italijani se pa pogosto odločijo za kapljico alkohola v svoji kavi, in ji s tem dodajo dodano aromo ter unikaten okus.

Seveda pa je poleg zgoraj omenjenih še mnogo več načinov pitja kave. Toda ne glede na to, ali imate raje tradicionalno posedanje s prijatelji od skodelici vroče kave ali le hiter jutranji požirek espressa pred odhodom v službo, kava v vsakršni obliki velja za pravi pravcati objem v skodelici, ki nam prinese nasmeh na obraz. Dokler jo pijete v zmernih količinah in se ji izogibate v primeru nosečnosti ali visokega holesterola, je kava zdrav napitek, ki ga lahko brez skrbi uživate vsak dan.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading