Poslovna božična darila: odgovori na vsa vaša vprašanja

Poslovna božična darila: odgovori na vsa vaša vprašanja

4 min

Loading

3. oktobra 2022
Poslovna božična darila: odgovori na vsa vaša vprašanja 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
Poslovna božična darila: odgovori na vsa vaša vprašanja 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

Obdarovanje zaposlenih in strank je ključni del dobrega vedenja podjetja. Vendar pa so teme, kot so proračun za darila zaposlenih ali pravi izbor za različne okuse, vedno predmet vročih razprav. Zato smo sestavili izpopolnjen vodnik po darilih za zaposlene ter mu dodali vrhunske ideje za izvirna in trajnostna darila. Ta božična darila zagotovo ne bodo takoj končala v predalu ali košu za smeti.

Kakšen je smisel božičnih daril za zaposlene?

Pogosto je obdarovanje zaposlenih za božič na samem koncu seznama opravkov v podjetju. Na neki točki pa se zagotovo vsak podjetnik vpraša: Ali se trud za darila zaposlenih splača? Preprost in kratek odgovor na to vprašanje je pritrdilen. Ne glede na to, ali ga praznujete ali ne, božič simbolizira skupnost in spoštovanje sočloveka, ti dejavniki pa so vsekakor pomembni tudi za povezanost ekipe in dobro delovno vzdušje. Že majhen znak hvaležnosti pomeni priznanje vaših zaposlenih za opravljeno delo, motivacijo za naprej in medčloveško zahvalo.

Za obdarovanje zaposlenih obstajajo tudi pragmatični razlogi: v času pomanjkanja kvalificiranih delavcev in visoke fluktuacije v podjetjih lahko dodatni bonusi in ugodnosti pozitivno vplivajo na pripadnost zaposlenih in povečajo njihovo zadovoljstvo. Poleg tega objave na družbenih omrežjih o darilih in božičnih zabavah krepijo blagovno znamko vašega delodajalca med ostalimi kandidati in konkurenco.

Darila za zaposlene: kakšen naj bo vaš proračun?

Mnenja glede proračuna za božična darila za zaposlene so različna, saj se načeloma vsako podjetje svobodno odloča, koliko bo namenilo za darila. Dobro vodilo, odvisno od lokacije in države podjetja, je zgornja davčna meja za t.i. “nedenarne nagrade”. V Avstriji so na primer neobdavčena posamezna darila do 186 evrov, v Nemčiji pa je zgornja meja že 44 evrov. V povprečju mednarodna podjetja za darila zaposlenih namenijo od 15 do 100 evrov.

Proračun, za katerega se boste na koncu odločili, je prav tako odvisen od velikosti podjetja, finančnih virov in posameznih vidikov. Vendar mora vsak zaposleni prejeti darilo enake vrednosti.

Najpomembnejši kriteriji za izvirna darila zaposlenih

Trajnost je glavni adut

Poleg vodenja zelene pisarne morate biti pozorni tudi na osrednje temelje trajnostnih izdelkov glede zaposlenih in promocijskih daril: okolju prijazni materiali, prihranek pri izpustih in poštena proizvodnja, embalaža, ki jo je mogoče reciklirati, in regionalna proizvodnja, kjer je to mogoče.

Z izbiro daril, ki imajo daljšo življenjsko dobo ali pa jih je mogoče ponovno uporabiti, lahko nasprotujete konstantni navadi onesnaževanja okolja, prav tako pa lahko svoje zaposlene ozaveščate o pomembnosti recikliranja ter ponovne uporabe določenih materialov.

Naj bodo darila kakovostna

Če se svojim zaposlenim odločite podariti množično izdelan promocijski izdelek ali izdelek slabše kakovosti, ne bodite presenečeni nad njihovim razočaranjem. Tovrstna darila namreč signalizirajo njihovo medsebojno zamenljivost. S skrbno izbranimi in izdelanimi kakovostnimi darili odražate vrednost svojega osebja.

Ne pozabite na personalizacijo

Pri večjih podjetjih bo težko ugotoviti osebne interese vsakega zaposlenega, toda kljub temu lahko darilom dodate osebno noto; ročno napisano posvetilo ali osebna izročitev darila z nekaj hvaležnimi besedami bo dosegla mnogo več, kot si mislite.

Vrhunska božična darila za zaposlene in stranke

Po spoznavanju vseh lastnosti božičnih daril pa najbrž še vedno čakate na seznam idej za darila, kajne? Pred vami so zato trije tipi trenutno najbolj priljubljenih promocijskih daril:

Darila za tehnološke navdušence

  • Slušalke so v hrupnem pisarniškem okolju ali na javnem prevozu vredne zlata.
  • Športne zapestnice za spremljanje telesne pripravljenosti bodo motivirale vaše zaposlene k doseganju vrhunskih atletskih dosežkov – ali vsaj več korakov v vsakdanjem življenju.
  • Prenosni polnilci za mobilne telefone in tablice so danes cenovno dostopni, priročni in elegantni.

Praktična darila za (domačo) pisarno

  • Stojalo za prenosni računalnik in večnamenski namizni organizator je idealno za oblikovanje lastnega delovnega prostora.
  • Drevo bonsai polepša prostor in izboljša kakovost zraka – po japonski tradiciji je obrezovanje mini dreves tudi umetniška praksa, zato lahko vaši zaposleni razvijejo tudi nov hobi.
  • Plastična embalaža in posode za enkratno uporabo so stvar preteklosti – trajnostne steklenice za vodo in škatle za malico iz materialov, kot so jeklo, steklo ali obnovljivi viri, pa so prihodnost.

Osebna, a vsestranska darila

  • Personalizirane beležke lahko vaše zaposlene navdihnejo k novim idejam ter jim pomagajo pri razvijanju svoje kreativnosti.
  • Kuhinjski predpasnik ali rokavica za pečico bosta vaše zaposlene prepričala, da preizkusijo svoje kuharske spretnosti v udobju lastnega doma.
  • Če se vaši zaposleni navdušujejo nad potovanji, jih presenetite s tovrstnimi pripomočki – personalizirana potovalka, flis odeja ali denarnica, odporna proti kraji, so kot nalašč.

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading