Praznujte dan brez plastičnih vrečk: 5 alternativ plastičnim vrečkam

Praznujte dan brez plastičnih vrečk: 5 alternativ plastičnim vrečkam

4 min

Loading

27. junija 2022
Praznujte dan brez plastičnih vrečk: 5 alternativ plastičnim vrečkam 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
Praznujte dan brez plastičnih vrečk: 5 alternativ plastičnim vrečkam 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

Prihajajočo nedeljo, 3. julija, praznujemo dan brez plastičnih vrečk – na ta dan širimo zavest o pomembnosti uporabljanja okolju prijaznih materialov ter opozarjamo na nevarnosti, ki jih naravi prinaša plastika. Plastične vrečke je namreč izjemno težko reciklirati in večina jih naslednjih tristo let preživi na odlagališčih, dokler se ne razgradijo na drobne strupene delce, ki onesnažujejo zemljo in vodne poti ter vstopijo tudi v prehranjevalno verigo, ko jih živali po nesreči zaužijejo.

Toda težave v zvezi z odpadnimi plastičnimi vrečkami se začnejo že mnogo pred njihovo več sto letno razgraditvijo. Naš planet postaja vse bolj onesnažen z našo nepotrebno uporabo plastičnih vrečk – velike črne vrečke za smeti, plastične nosilne vrečke z reklamnimi logotipi, prozorne vrečke za sendviče in številne druge oblike onesnažujejo naše okolje. So lahke, priročne in jih je enostavno zavreči. Preveč enostavno zavreči.

V preteklih nekaj desetletjih se je njihova uporaba povečala z zaskrbljujočo hitrostjo, danes pa je plastične vrečke mogoče opaziti na vejah dreves, v vetrovnih dneh v zraku, med grmovjem in v rekah. Ob vsem tem pa zamašijo žlebove in odtoke, kar povzroči prelivanje vode in odplak ter postanejo gojišče bakterij, ki povzročajo bolezni. Naš planet že predolgo kliče na pomoč.

5 okolju prijaznih alternativ plastičnim vrečkam

Proizvodnja plastike povzroči velik ogljični odtis ter onesnažuje tla in vodo. Plastika nikoli ne izgine, širi se na majhne koščke, ki onesnažujejo ocean in kopno. Ta mikrozrnca imajo neposreden vpliv na naše zdravje, saj vstopajo tudi v prehranjevalno verigo. Plastične vrečke se nikoli ne reciklirajo, stroški njihovega recikliranja pa so višji od stroškov njihove proizvodnje. Prav to je razlog, zakaj pristanejo v sežigalnicah in na naših odlagališčih, kjer onesnažujejo Zemljo še milijone let!

Pred vami je seznam petih alternativnih okolju prijaznih materialov.

Bombaž

Bombažne vrečke so veliko bolj trajnostne kot plastične vrečke. Enostavno jih je oprati, zato jih lahko ponovno uporabite in se izognete stotinam in tisočem plastičnih vrečk. Prav tako pa porabijo manj vode, energije in olja ter imajo manjši vpliv na onesnaževanje zraka. Sodelujejo tudi pri ohranjanju čiste oceanov in reševanju divjih živali, prvih žrtev plastičnih vrečk.

V primerjavi s plastičnimi vrečkami so bombažne tudi bolj trpežne – le redkokdaj se strgajo, zato imajo mnogo daljšo življenjsko dobo. S tem potrošnik ne le pripomore k čistejšemu okolju, temveč obenem porabi manjšo količino denarja.

Pluta

Proizvodnja plute – še posebej v primerjavi z usnjem – je veliko manj škodljiva za naš planet. Pri pridobivanju ali predelavi se namreč proizvaja minimalna količina odpadkov, prav tako pa ne prispeva k onesnaževanju zraka ali vode.

Resda pri proizvodnji nastane nekaj odpadne vode, vendar glede na to, da ni potrebno nič za njeno obdelavo (za razliko od kemikalij, kot sta cianid in krom, ki se uporabljata pri strojenju usnja), se lahko vrne nazaj v zemljo, ne da bi povzročila škodo.

Tudi ko je odpadna pluta proizvedena, jo lahko ponovno uporabijo druge industrije. Če se to ne zgodi, se lahko ta material vrne v zemljo, ker je 100 % biološko razgradljiv in kompostljiv.

Bambus

Poleg tega, da je bambus zelo razširjena in odporna rastlina, je tudi ena najhitreje rastočih rastlin, ki jih pozna človek. Ker hitro raste, se bambus zlahka ponovno nasadi. To pomeni, da gojenje bambusa za uporabo v komercialnih izdelkih ne vpliva negativno na okolje. Zaradi kratkega življenjskega cikla so idealni za obiranje in uporabo v trajnostnih proizvodih.

Bambusove vrečke so okolju prijazna in trajnostna izbira. So mehke, a obenem tudi močne in lahko prenesejo velike obremenitve. Priročne so, ker jih lahko zvijete za enostavno shranjevanje, prav tako pa jih lahko uporabljate vsak dan.

Konoplja

Konopljo kot material je mogoče enostavno reciklirati, zaradi česar bi prehod s plastike na material iz konoplje imel pozitiven trajen učinek na oceane, odlagališča in onesnaževanje. Seveda je ta lastnost najpomembnejša s trajnostnega vidika – a poleg tega je ta material tudi petkrat trši in trikrat močnejši od običajne plastike.

Te trajne lastnosti konoplje vodijo v manjšo proizvodnjo izdelkov, kar prihrani precejšnjo količino energije. Konoplja pa je tudi zelo odporna na vročino, zaradi česar je odlična za kulinarično uporabo.

Za izdelavo generične plastike proizvajalci uporabljajo fosilna goriva, ki med proizvodnim procesom sproščajo ogljikov dioksid. To povzroči toplogredne pline in sčasoma globalno segrevanje. V nasprotju pa je proizvodnja vrečk iz konoplje okolju prijaznejša, saj ne oddaja ogljikovega dioksida, temveč ga ujame in ga celo pretvori v kisik!

Juta

Juta velja za izjemno močan in trpežen material, saj vzdrži trenje in težo. Ravno zato je torba iz jute idealna za nakupe, obisk plaže, ali prenašanje težkih pločevink in steklenic. Juta je izjemno trpežna predvsem v primerjavi z zgoraj naštetimi materiali – del rastline jute, ki se uporablja v tekstilu, so vlakna, ki jih najdemo v sami rastlini, in ne mehki del semena rastline bombaža. Zato je smiselno, da se juta lahko uporabi za ustvarjanje veliko bolj trpežnega materiala.

Poleg uporabe zelo intenzivnih kmetijskih metod juta pravzaprav bistveno koristi okolju. Poleg tega, da je v celoti biološko razgradljiva, sprošča kisik in absorbira impresivne količine ogljikovega dioksida. S tem juta dejansko obogati zemljo.

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading