Prednosti nakupa in uživanja ekološko pridelane hrane

Prednosti nakupa in uživanja ekološko pridelane hrane

4 min

Loading

31. maja 2021
Prednosti nakupa in uživanja ekološko pridelane hrane 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
Prednosti nakupa in uživanja ekološko pridelane hrane 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

Povsod po svetu se čedalje bolj zavedamo pomembnosti zdravih navad ne le v povezavi z našim zdravjem, temveč tudi o vplivu, ki ga imajo te navade na naš planet. Pred približno tridesetimi smo precej redko srečali nekoga, ki je vegan, medtem ko veganstvo dandanes dosega svoj vrhunec. Obenem pa smo se seznanili tudi z negativnimi učinki industrializirane proizvodnje živil, kot so svetovna kontaminacija hrane in vode z ostanki pesticidov ter manjša vsebnost hranil in okusa, ki je posledica nizkocenovne intenzivne proizvodnje in predelave.

Zaradi tega se čedalje bolj zavedamo vpliva, ki ga ima naša hrana na naša telesa, zato opazno vedno bolj prehajamo na alternativna organska živila, saj ekološki pridelki namreč prinašajo mnogo prednosti, ne samo za vaše telo, ampak tudi za svet okoli vas, saj lahko poskrbijo za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Izognite se pesticidom

Ena največjih razlik med ekološko in neekološko hrano je ta, da je količina ostankov pesticidov v ekološki hrani za 94-100% manjša v primerjavi z neekološko. To pomeni tudi, da lahko tudi običajna hrana vsebuje veliko ostankov pesticidov – ker vsa živila, ki so na voljo, niso organska, pred uživanjem operite vso hrano, da se izognete vnosu pesticidov in možnemu vplivu tega na vaše telo.

Večja vsebnost mineralov

Pridelana hrana, ki je certificirano ekološka, ima večjo vsebnost mineralov. Tako magnezij kot železo sta v organski hrani bistveno večja. Ekološki pridelki vsebujejo tudi več antioksidativnih mikrohranil, kot so fenoli in salicilna kislina, v primerjavi z neekološko hrano, kar pomeni, da je organska hrana boljša za vaše telo, saj ima večjo vsebnost hranil.

Humani živalski proizvodi

Ekološko pridelani živalski proizvodi so pridelani v mnogo bolj humanih okoliščinah, kot posledica pa vsebujejo višjo raven polinenasičenih maščobnih kislin. Živali morajo imeti možnost prostega gibanja (“paša”, kjer krave zadržujejo v zaprtih prostorih in jih krmijo s pokošeno travo ali drugo krmo, kot je soja, je po organskih standardih prepovedana). Imeti morajo prostor za izražanje svojega naravnega vedenja, saj se s tem zmanjša tveganje za stres in bolezni. Paša je dovoljena le na naravnih pašnikih in uživajo lahko le organske pridelke. Ti so lahko obdelani le z naravnimi gnojili, sintetični pesticidi pa so strogo omejeni. To zagotavlja, da živali proizvajajo bolj zdrave izdelke.

Kaj pa cenovna dostopnost?

V vaši lokalni trgovini ste zagotovo že opazili, da so ekološko pridelana živila mnogokrat precej dražja od neekoloških alternativ. Organska jabolka so, na primer, včasih tudi dvakrat dražja od običajnih jabolk. Zaradi precejšnjega preskoka v ceni pa marsikdo, ki bi se sicer odločil za okolju prijaznejšo prehrano, nima te možnosti iz finančnih razlogov. Zakaj pa so ti izdelki toliko dražji?

Razlog #1

Prvi vzrok za višjo ceno ekoloških pridelkov je postopek certificiranja, ki ga morajo opraviti vsi kmetje, da bodo lahko akreditirani kot ekološki kmetje. Ekološko kmetovanje ima zelo visoke standarde in kmetje morajo opraviti dolgotrajen postopek certificiranja, da lahko pridobijo certifikat o ekološki pridelavi. Ti stroški lahko že na samem začetku zahtevajo precejšen izkupiček, vključeni pa so celo letni stroški, ki temeljijo na skupni vrednosti ekološke pridelave kmetije. Vse to posledično zviša ceno, ki jo mora potrošnik plačati za ekološke pridelke.

Razlog #2

V ekološkem kmetovanju je veliko več ročnega dela – gre se za dolge ure trdega dela človeških rok, ki poskrbijo za organsko pridelana živila. Pletje je pogosto izvedeno ročno, škodljivci pa so zatrti z vnosom naravnih plenilcev teh škodljivcev v pridelek. Toda, ker je zatiranje manj intenzivno, je pridelek zaradi teh okoliščin veliko bolj izpostavljen škodljivcem in boleznim. Ko kmet izgubi del pridelka, mora zvišati cene, da zagotovi nadaljevanje svojega poslovanja. 

Razlog #3

Rok uporabnosti ekološko pridelanih pridelkov je pogosto veliko krajši v primerjavi z običajnimi pridelki. To je zato, ker so običajni proizvodi obdelani z voski in konzervansi, da med transportom ohranijo svojo svežino in izgled. Včasih se uporablja tudi folija za živila, ki še dodatno podaljša rok uporabnosti vašega sadja in zelenjave. Ekološka hrana teh tretmajev ne prejme in se zato hitreje pokvari. 

Razlog #4

Sintetični pesticidi se v ekološkem kmetovanju uporabljajo le v posebnih primerih. Kmetje, ki lahko dokažejo, da uporabljeni naravni pesticidi niso zatrli škodljivcev v njihovih pridelkih, lahko uporabljajo sintetične alternative. Ti kmetje morajo dokazati, da so njihove prakse ekološkega kmetovanja in druge ekološke prakse večkrat propadle. Šele nato lahko preidejo na sintetične alternative, da bi se izognili izgubi celotnega pridelka. To potem pomeni tudi, da so bila nekatera organska živila, ki se prodajajo kot organska, morda izpostavljena enakim kemikalijam in postopkom kot običajni pridelki (zato sadje in zelenjavo pred uživanjem vedno operite, tudi če so ekološka). Medtem ko mora potrošnik še vedno plačati ceno, kot da gre za ekološki pridelek.

Kaj je torej najboljša alternativa? Ekološke pridelke kupite pri lokalnem ekološkem kmetu. Sama imam to srečo, da živim na podeželju in imam v bližini več ekoloških kmetij, kjer lahko pridelke kupim neposredno pri kmetu. Če pa to ne pride v poštev, ima vaša lokalna tržnica zagotovo veliko izbiro ekološko pridelanega sadja in zelenjave.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading