Vodnik po poslovnem obdarovanju v različnih kulturah
Ne glede na to, ali imate navado praznovati krščanski božič, judovsko tradicijo hanuke ali kakšen drug kulturno-specifičen praznik, je podarjanje…
705 ogledov
4 min
1,338 ogledov
![]() |
Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk. |
![]() |
Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer. |
1,339 ogledov
Povsod po svetu se čedalje bolj zavedamo pomembnosti zdravih navad ne le v povezavi z našim zdravjem, temveč tudi o vplivu, ki ga imajo te navade na naš planet. Pred približno tridesetimi smo precej redko srečali nekoga, ki je vegan, medtem ko veganstvo dandanes dosega svoj vrhunec. Obenem pa smo se seznanili tudi z negativnimi učinki industrializirane proizvodnje živil, kot so svetovna kontaminacija hrane in vode z ostanki pesticidov ter manjša vsebnost hranil in okusa, ki je posledica nizkocenovne intenzivne proizvodnje in predelave.
Zaradi tega se čedalje bolj zavedamo vpliva, ki ga ima naša hrana na naša telesa, zato opazno vedno bolj prehajamo na alternativna organska živila, saj ekološki pridelki namreč prinašajo mnogo prednosti, ne samo za vaše telo, ampak tudi za svet okoli vas, saj lahko poskrbijo za zmanjšanje ogljičnega odtisa.
Ena največjih razlik med ekološko in neekološko hrano je ta, da je količina ostankov pesticidov v ekološki hrani za 94-100% manjša v primerjavi z neekološko. To pomeni tudi, da lahko tudi običajna hrana vsebuje veliko ostankov pesticidov – ker vsa živila, ki so na voljo, niso organska, pred uživanjem operite vso hrano, da se izognete vnosu pesticidov in možnemu vplivu tega na vaše telo.
Pridelana hrana, ki je certificirano ekološka, ima večjo vsebnost mineralov. Tako magnezij kot železo sta v organski hrani bistveno večja. Ekološki pridelki vsebujejo tudi več antioksidativnih mikrohranil, kot so fenoli in salicilna kislina, v primerjavi z neekološko hrano, kar pomeni, da je organska hrana boljša za vaše telo, saj ima večjo vsebnost hranil.
Ekološko pridelani živalski proizvodi so pridelani v mnogo bolj humanih okoliščinah, kot posledica pa vsebujejo višjo raven polinenasičenih maščobnih kislin. Živali morajo imeti možnost prostega gibanja (“paša”, kjer krave zadržujejo v zaprtih prostorih in jih krmijo s pokošeno travo ali drugo krmo, kot je soja, je po organskih standardih prepovedana). Imeti morajo prostor za izražanje svojega naravnega vedenja, saj se s tem zmanjša tveganje za stres in bolezni. Paša je dovoljena le na naravnih pašnikih in uživajo lahko le organske pridelke. Ti so lahko obdelani le z naravnimi gnojili, sintetični pesticidi pa so strogo omejeni. To zagotavlja, da živali proizvajajo bolj zdrave izdelke.
V vaši lokalni trgovini ste zagotovo že opazili, da so ekološko pridelana živila mnogokrat precej dražja od neekoloških alternativ. Organska jabolka so, na primer, včasih tudi dvakrat dražja od običajnih jabolk. Zaradi precejšnjega preskoka v ceni pa marsikdo, ki bi se sicer odločil za okolju prijaznejšo prehrano, nima te možnosti iz finančnih razlogov. Zakaj pa so ti izdelki toliko dražji?
Prvi vzrok za višjo ceno ekoloških pridelkov je postopek certificiranja, ki ga morajo opraviti vsi kmetje, da bodo lahko akreditirani kot ekološki kmetje. Ekološko kmetovanje ima zelo visoke standarde in kmetje morajo opraviti dolgotrajen postopek certificiranja, da lahko pridobijo certifikat o ekološki pridelavi. Ti stroški lahko že na samem začetku zahtevajo precejšen izkupiček, vključeni pa so celo letni stroški, ki temeljijo na skupni vrednosti ekološke pridelave kmetije. Vse to posledično zviša ceno, ki jo mora potrošnik plačati za ekološke pridelke.
V ekološkem kmetovanju je veliko več ročnega dela – gre se za dolge ure trdega dela človeških rok, ki poskrbijo za organsko pridelana živila. Pletje je pogosto izvedeno ročno, škodljivci pa so zatrti z vnosom naravnih plenilcev teh škodljivcev v pridelek. Toda, ker je zatiranje manj intenzivno, je pridelek zaradi teh okoliščin veliko bolj izpostavljen škodljivcem in boleznim. Ko kmet izgubi del pridelka, mora zvišati cene, da zagotovi nadaljevanje svojega poslovanja.
Rok uporabnosti ekološko pridelanih pridelkov je pogosto veliko krajši v primerjavi z običajnimi pridelki. To je zato, ker so običajni proizvodi obdelani z voski in konzervansi, da med transportom ohranijo svojo svežino in izgled. Včasih se uporablja tudi folija za živila, ki še dodatno podaljša rok uporabnosti vašega sadja in zelenjave. Ekološka hrana teh tretmajev ne prejme in se zato hitreje pokvari.
Sintetični pesticidi se v ekološkem kmetovanju uporabljajo le v posebnih primerih. Kmetje, ki lahko dokažejo, da uporabljeni naravni pesticidi niso zatrli škodljivcev v njihovih pridelkih, lahko uporabljajo sintetične alternative. Ti kmetje morajo dokazati, da so njihove prakse ekološkega kmetovanja in druge ekološke prakse večkrat propadle. Šele nato lahko preidejo na sintetične alternative, da bi se izognili izgubi celotnega pridelka. To potem pomeni tudi, da so bila nekatera organska živila, ki se prodajajo kot organska, morda izpostavljena enakim kemikalijam in postopkom kot običajni pridelki (zato sadje in zelenjavo pred uživanjem vedno operite, tudi če so ekološka). Medtem ko mora potrošnik še vedno plačati ceno, kot da gre za ekološki pridelek.
Kaj je torej najboljša alternativa? Ekološke pridelke kupite pri lokalnem ekološkem kmetu. Sama imam to srečo, da živim na podeželju in imam v bližini več ekoloških kmetij, kjer lahko pridelke kupim neposredno pri kmetu. Če pa to ne pride v poštev, ima vaša lokalna tržnica zagotovo veliko izbiro ekološko pridelanega sadja in zelenjave.
Ne glede na to, ali imate navado praznovati krščanski božič, judovsko tradicijo hanuke ali kakšen drug kulturno-specifičen praznik, je podarjanje…
705 ogledov
Podjetje Retap je bilo ustanovljeno leta 2009, ko trajnostni izdelki še niso povsem prevzeli trga. Tako rečeno so bili Retap…
830 ogledov
Zdravo delovno okolje je ravno to, kar potrebujete, da ohranite pozitivno počutje v vaši pisarni, tudi ko so nivoji stresa…
720 ogledov
Vsako podjetje mora imeti cilje, ki so usmerjeni v povečanje produktivnosti na delovnem mestu. Bolj produktivno je vaše podjetje, lažje…
805 ogledov
Prihajajočo nedeljo, 3. julija, praznujemo dan brez plastičnih vrečk – na ta dan širimo zavest o pomembnosti uporabljanja okolju prijaznih…
520 ogledov
V današnjem hitrem in zahtevnem delovnem okolju je doseganje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem težje kot kdaj koli prej. Vzpostavitev zdravega ravnovesja med poklicnimi…
50 ogledov
Dočakali smo zadnji teden letošnjega leta; pred nami so novoletni prazniki, namenjeni praznovanju in druženju s svojimi najbližjimi. Kljub prazničnemu vzdušju pa je za marsikoga…
295 ogledov
V zadnjih nekaj letih je trajnost postala glavna tema v vseh delih življenja – bivanju doma, vodenju podjetja in celo prehrani. In čeprav smo mnogi…
420 ogledov
Hladno vreme lahko povzroči spremembo apetita, saj lahke poletne solate in jedi z žara zamenjamo za močnejše obroke, ki nas bodo nasitili in greli vso…
625 ogledov
Mnogi ljudje mislijo, da so višja plača in dodatki – kot so plačana kosila – neposredno povezani z zadovoljstvom na delovnem mestu. V resnici so…
655 ogledov
Zaradi vpliva pandemije na mednarodno trgovino je nakup lokalnega blaga pomembnejši kot kdajkoli prej. To obdobje je bilo v preteklih nekaj letih eno najzahtevnejših, kar…
600 ogledov
Zvestoba strank je ključni dejavnik za rast poslovanja, saj so ponavljajoče se stranke na splošno najbolj predvidljiv vir prihodkov in imajo nižje stroške prodaje kot…
550 ogledov
Vsako podjetje mora imeti cilje, ki so usmerjeni v povečanje produktivnosti na delovnem mestu. Bolj produktivno je vaše podjetje, lažje je povečati dobiček in izboljšati…
805 ogledov
Zdravo delovno okolje je ravno to, kar potrebujete, da ohranite pozitivno počutje v vaši pisarni, tudi ko so nivoji stresa izjemno visoki. Najpomembnejša stvar, ki…
720 ogledov
Živimo v svetu, kjer se nam konstantno mudi – mudi se nam v službo, v šolo, v trgovino, v knjižnico, na kosilo … Včasih si…
1,110 ogledov
Končno smo dočakali prihod novega leta – če smo popolnoma iskreni, je prišel mnogo prej, kot smo pričakovali. Včasih se zdi, da komajda dohitevamo spreminjajoče…
1,160 ogledov
Od trenutka, ko zjutraj zakorakate v pisarno, verjetno načrtujete vse stvari, ki jih nameravate narediti skozi dan. Ko pa se odpravite domov, se morda sprašujete…
1,660 ogledov
Skozi leta so blagovne znamke razvile različne tehnike, ki naj bi pritegnile različne generacije potrošnikov. V zadnjih letih se podjetja na primer močno osredotočajo na…
1,348 ogledov
Povsod po svetu se čedalje bolj zavedamo pomembnosti zdravih navad ne le v povezavi z našim zdravjem, temveč tudi o vplivu, ki ga imajo te…
1,339 ogledov
Le redki med nami se lahko uprejo sladkemu grižljaju čokolade. Nič nenavadnega ni, da v trgovini impulzivno nakupimo cel kup sladkarij. Čokolada je celo del…
1,093 ogledov
Marsikdo izmed nas se je v preteklem letu srečal z novim izzivom – kako svoje delo kvalitetno opravljati od doma? Lepilni lističi se kar množijo…
1,101 ogledov
Zaposleni so največje bogastvo podjetja, česar se zaveda še tako neizkušen podjetnik. In z vlaganjem v dobro počutje zaposlenih ter njihovo motivacijo lahko ustvarite visoko…
972 ogledov
Naš svet se iz dneva v dan srečuje z nešteto težavami – od revščine in lakote, vojn in nepravičnosti, pa vse do podnebnih sprememb. Kljub…
3,100 ogledov
Marsikdo se želi v novo leto podati v stilu bolj zdravega življenja – in zakaj ne bi s svojimi novoletnimi zaobljubami pričeli že danes? Nikoli…
3,705 ogledov
Novo leto za številne ljudi pogosto predstavlja nov začetek. Nekaterim omogoča postavljanje različnih ciljev, povezanih z osebnim zdravjem, kot so hujšanje, zdravo prehranjevanje in bolj…
3,439 ogledov
Prokrastinacija ni samo človeški problem. Newtonov prvi zakon o gibanju pravi, da bo telo v mirovanju ostalo v mirovanju, dokler ni prisiljeno storiti drugače. V…
3,333 ogledov
Kava polepša svet – od jutranjih skodelic do tistih v večeru, ki nas ohranjajo budne in produktivne. Vendar pa v vseh državah sveta kave ne…
1,898 ogledov
Precej globoko smo že zakorakali v jesen in v slabem mesecu bo na vrata potrkala zima. No, če vprašate mene, se nekatera hladna jutra zdi,…
3,035 ogledov
So smrčanje, kašelj in glavoboli postali stalnica v vašem življenju? Se zadnje čase počutite bolj utrujene kot ponavadi? Ste imeli več težav z osredotočenjem na…
3,062 ogledov
Vem, vem, prebrali ste naslov in zdaj se mogoče sprašujete kaj ‘zero waste’ sploh je. Kaj ta besedna zveza pravzaprav pomeni? Gre za okoljevarstveno strategijo,…
3,188 ogledov
Ne vem za vas, toda sama komaj čakam, da vidim, kakšne spremembe bo prineslo novo desetletje. Z novimi začetki namreč prihajajo novi poslovni projekti –…
1,832 ogledov
Doseganje naših ciljev je redko enostavno. Zato je pomembno vedeti, kako v stresnih in preobremenjenih situacijah ohraniti svojo motivacijo – le tako lahko namreč dosežemo…
2,073 ogledov
1,337 ogledov