hands-people-woman-working (1)

Pri oblikovanju logotipa ne pozabite na ta pomemben korak

4 min

Loading

5. oktobra 2020
Pri oblikovanju logotipa ne pozabite na ta pomemben korak 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Pri oblikovanju logotipa ne pozabite na ta pomemben korak 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Ob ustanovitvi lastnega podjetja vas čaka dolg seznam nalog. Nekateri so svetovno zaničevani upravni postopki, za katere se zdi, da vam vzamejo večino časa. In čeprav je birokracija ena najpomembnejših ovir na poti do uspeha, pa ni edina. Premagati jih morate namreč kar precej, preden boste lahko dejansko odprli svoja vrata in povabili potencialne stranke, da postanejo del vašega podjetja.

Eden izmed teh nalog je oblikovanje logotipa, ki ni tako preprosto. Če se tega koraka ne lotite s pomočjo profesionalca, je manj verjetno, da boste uspešni pri širjenju prepoznavnosti svoje blagovne znamke. Torej, kaj dejansko morate storiti?

Najprej se prepričajte, da sodelujete z izkušenim grafičnim oblikovalcem, ki vam bo pomagal razumeti, zakaj dejansko potrebujete profesionalno oblikovan logotip, in vas navdihnil z zbirko možnih dizajnov. Nato bodite pozorni na dejavnike, kot so konkurenca, oblika, barva, tipografija in sam slog, ko se odločate za končni dizajn logotipa.

Zakaj pa so ti dejavniki pomembni v daljšem roku? Ali vam ni treba samo izbrati barve in pripraviti zelo splošno idejo o obliki logotipa, ostalo pa uredi vaš grafični oblikovalec? No, ne ravno. Oglejmo si nekatere zgoraj omenjene spremenljivke in vam pomagajmo razumeti, zakaj ne bi smeli spregledati nobene od njih.

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Vaša konkurenca

Ta točka ne potrebuje razlage – vedno želite namreč biti korak pred konkurenco. To lahko storite tako, da izstopite iz morja podjetij z enako ciljno publiko kot vi ter stranke prepričate v vaše sposobnosti takoj, ko pritegnete njihovo pozornost. To je vaša priložnost, da jim pokažete, v čem se vaše podjetje razlikuje od vseh ostalih, in zakaj bi jim bolj koristilo poslovanje z vami.

Zato je vaša naloga analizirati trg, na katerem poslujete, in si ogledati logotipe vaših konkurentov. Morda boste opazili vzorec, ki je prisoten v večini blagovnih znamk, ne glede na to, ali se gre za obliko ali osnovne barve. Lahko si tudi ustvarite seznam z imeni svojih konkurentov ter jih razvrstite od najbolj uspešnih do najmanj uspešnih. Nato opazujte, ali obstajajo kakšni logotipi, ki izstopajo z vrha seznama – to seveda ne pomeni, da so se ta podjetja prebila na vrh zaradi svojih logotipov. Toda njihovi logotipi so morda imeli pomembno vlogo pri povečanju prepoznavnosti njihove blagovne znamke.

Izbira barve

Naslednja pomembna stvar na vašem seznamu je izbira barve vašega logotipa. Tu lahko na izbiro vplivajo številni dejavniki. Dva glavna, na katera se morate osredotočiti, pa sta vaša poslovna niša in barvna psihologija. Pa gremo lepo počasi.

Zakaj je vaša tržna niša pomembna in kako lahko vrednote vašega podjetja preslikate v vaš logotip s pomočjo barv? Navdih lahko na primer najdete pri drugih podjetjih s svojega področja – morda ste opazili, da se prehranjevalne verige pogosto odločajo za rdečo barvo, saj ta vzbuja občutek lakote (samo pomislite na McDonald’s, eno najbolj priljubljenih prehrambenih blagovnih znamk na svetu), velja pa tudi za barvo energije in moči, zaradi česar logotip izstopa in vabi nove kupce.

Oranžna je igriva barva, zato se ji luksuzne in tradicionalne blagovne znamke raje izogibajo – vendar pa je zelo priljubljena pri blagovnih znamkah, namenjenih otrokom. Rumena je sončna barva, ki nas spominja na pozitivo in veselje. Ko podjetje uporabi pravi odtenek, učinkovito promovira blagovno znamko. Trajnostna podjetja običajno uporabljajo tople zelene tone, temnejši toni pa vzbudijo občutke bogastva in prestiža.

Modra je zelo zrela in stabilna barva. Prav tako velja za eno najvarnejših odločitev pri oblikovanju logotipa, saj se veliko število priljubljenih blagovnih znamk (kot sta Facebook in Twitter) ponaša z modrim logotipom. Vijolična je kreativna barva, ki se redko uporablja za oblikovanje logotipov. Vendar to ne pomeni, da je to slaba izbira – če bi se odločili za vijolični logotip, bi vaša znamka izstopala!

Črna je seveda brezčasna barva in čeprav jo mnogi tržni strokovnjaki dojemajo kot dolgočasno, ne morejo zanikati dejstva, da jo uporabljajo nešteto uspešnih blagovnih znamk. Rožnata seveda izraža ženstvenost in romantiko, rjave odtenke pa pogosto uporabljajo podjetja, ki promovirajo organske in naravne izdelke.

Samo oblikovanje

Končno se morate odločiti za sam dizajn. Seveda vam bo pri tem pomagal vaš grafični oblikovalec, vendar boste kljub temu potrebovali osnovno predstavo o tem, kako želite, da bo izgledal vaš logotip. Pazite, da se vaš končni rezultat ne zdi dolgočasen – čeprav so zdaj minimalistični logotipi v modi, to še ne pomeni, da je preprosta črka v tradicionalni pisavi in ​​vaši najljubši barvi zadostna za prepoznavni logotip.

Vendar prav tako ne pozabite na to, da zapleteni logotipi težko najdejo pot v človeško podzavest. To je pomembno iz več razlogov, pri čemer je številka ena ponatis. Kadarkoli se odločite, da svoj logotip natisnete na kaj (na primer na promocijska darila), je površina za tisk pogosto precej majhna. Če je vaš logotip preveč podroben, bo morda videti kot zmazek oblik in neberljivih črk.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading