Razbijanje 5 največjih mitov o trajnostnem življenju

Razbijanje 5 največjih mitov o trajnostnem življenju

4 min

Loading

14. novembra 2022
Razbijanje 5 največjih mitov o trajnostnem življenju 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Razbijanje 5 največjih mitov o trajnostnem življenju 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

V zadnjih nekaj letih je trajnost postala glavna tema v vseh delih življenja – bivanju doma, vodenju podjetja in celo prehrani. In čeprav smo mnogi navdušeni nad tem, da se vedno več ljudi zanima za drugačen, bolj zelen življenjski slog, še vedno kroži kup napačnih informacij, zlasti ko gre za vsakdanje teme. Miti o trajnostnem življenju so precej razširjeni, kar škodi trajnostnemu gibanju, ki je pred kratkim začelo pridobivati ​​na moči.

Vendar pa je jasno, da so ljudje predani temu, da pomagajo našemu planetu na vsak možen način. Ne glede na to, ali to vključuje spremembe v življenjskem slogu ali preprosto izobraževanje drugih o težavah, s katerimi se soočamo, oboje močno prispeva k skupnemu cilju. Mi pa smo se odločili, da se spoprimemo z nekaterimi najbolj razširjenimi govoricami in miti o trajnostnem življenju, skušamo razjasniti kakršnekoli dvome in naše bralce spodbuditi k bolj trajnostnemu načinu življenja.

Tukaj je nekaj najbolj znanih zmot, na katere morate biti pozorni.

Mit št. 1 Luksuz ni trajnosten

Morda je razlog, da se luksuzne in prestižne znamke zdijo netrajnostne, ta, da nekatere najbolj znane dajejo prednost denarju pred okoljem. In ne razumite nas narobe – zagotovo obstajajo blagovne znamke, za katere se zdi, da jim je vseeno, ali njihovo podjetje proizvede tudi odstotek svetovnega odpada. Vendar je treba izpostaviti, da obstajajo tudi tisti, ki razumejo pomen vodenja zelenega podjetja, čeprav jih je zelo malo. Kljub temu se lahko luksuzno blago šteje za trajnostno, če se pred nakupom opravi raziskava.

Zagotovo je najbolj netrajnosten vidik luksuznega blaga ta, da ga tisti, ki ga kupijo, pogosto uporabijo le enkrat ali dvakrat v življenju (pomislite na primer na dizajnerska oblačila). In medtem ko velika večina ljudi, ki onesnaževanje okolja jemlje resno, bojkotira tako znamke, ki še naprej ponujajo takšne kose, kot ljudi, ki jih kupujejo, je ta podjetja skoraj nemogoče prepričati, da bi poskusila bolj okolju prijazen pristop. To je zato, ker imajo mnogi od njih veliko moč nad tistimi nekaj ljudmi, ki kupujejo pri njih; to pomeni, da si lahko privoščijo nadaljevanje svojega poslovnega modela brez izgube dobička.

Mit št. 2. Ogljična izravnava bo pomagala odpraviti globalno segrevanje

Najprej, kaj je ogljična izravnava? Izraz se nanaša na stanje, kjer so ustvarjene emisije izravnane z zelenimi pobudami, ki te iste emisije absorbirajo. Te pobude so običajno projekti obnovljivih virov energije, ki zmanjšujejo proizvodnjo ogljika, ali preprosto sajenje dreves, ki bodo čez leta absorbirala ogljikov dioksid. Seveda ogljična izravnava v večini primerov pride v poštev le za podjetja, ki se lahko nato promovirajo kot ogljično nevtralna.

Toda težava z izravnavo ogljika je, da ignorira dejansko težavo, ki je potreba po zmanjšanju ustvarjenih emisij. Če upoštevamo vse, je ogljična izravnava ali poimenovanje ogljično nevtralen na nek način oblika zelenega zavajanja, saj ne prispeva nič bistvenega za dejanski boj proti globalnemu segrevanju. To je zelo pasiven pristop k trajnosti, medtem ko je potrebno biti proaktiven z aktivnim zmanjševanjem količine ogljikovega dioksida, ki ga ustvarjamo.

Mit št. 3 Če želite živeti trajnostno, moraš biti bogat

Ko gre za izgradnjo trajnostnega življenjskega sloga, je pogosto treba plačati več, kot bi sicer, če bi kupil okolju manj prijazne alternative. To je zato, ker ima proizvodnja visokokakovostnih zelenih izdelkov dodatne stroške pri sami proizvodnji in pogosto tudi pri transportu. In čeprav je zagotovo lažje voditi trajnosten način življenja z nekaj ciframi več na bančnem računu, obstajajo tudi drugi načini za dosego tovrstnega načina življenja.

Prvič, vedno lahko ponovno uporabite stare predmete, ki z malo pomoči lastnikov dobijo novo življenje – to je včasih celo bolj trajnostno kot nakup okolju prijaznih izdelkov! Poleg tega je na spletu na voljo ogromno nasvetov in trikov o tem, kako predelati stare predmete, ki jih najdete doma, in načinov vodenja bolj zelenega življenja na splošno. Ne pozabite, da tudi najmanjše spremembe naredijo razliko; tudi če si ne morete privoščiti nakupa “zelenih” izdelkov, vedite, da še vedno veliko prispevate končnemu cilju.

Mit št. 4. Recikliranje bo odpravilo plastično onesnaženje

Čeprav je recikliranje pomemben del procesa ohranjevanja okolja, pa ne obravnava temeljnega vzroka problematike plastičnih odpadkov. Namesto tega bi se morali osredotočiti na zmanjšanje uporabe plastike, kjerkoli je to mogoče; in če ni, bi morali izdelke na takšen ali drugačen način ponovno uporabiti (kot že počnemo s plastičnimi posodami za hrano). Dokler uporabljamo takšen pristop, plastičnim izdelkov preprečujemo vstop v fazo recikliranja, ki je le korak stran od tega, da končajo na odlagališču.

Ko plastični odpadki vstopijo v fazo recikliranja, se razdelijo v dve skupini: plastika, ki jo je mogoče reciklirati, in plastika, ki je ni mogoče reciklirati. Slednje predstavlja največjo težavo, saj se preprosto zavrže na ogromnih odlagališčih, kar prispeva k vedno večjemu onesnaževanju s plastiko. Kar pa zadeva plastiko, ki jo je mogoče reciklirati, je treba izpostaviti, da njeno recikliranje zahteva veliko porabo energije (kar spet ni okolju prijazno), da se stopi, preden jo lahko ponovno uporabimo.

Mit št. 5 Ena sama oseba ne more spremeniti ničesar

Ta argument se uporablja povsod, kjer se ljudje želijo znebiti lastne odgovornosti – pri volitvah, pogovorih o krivicah in trajnostnem življenju. Toda ti ljudje ne upoštevajo, da prav vsaka oseba misli, da njihova dejanja ne bodo niti malo zaznamovala prihodnosti planeta – zato preprosto samo sedimo in čakamo, da se stvari izboljšajo. Toda kdo bo ustvaril spremembe? Milijoni in milijoni ljudi, ki mislijo, da njihove odločitve in dejanja niso pomembna? Ali pa bodo svet spremenili tisti pogumnejši, ki vedo, da ima vsak glas moč?

Če bi vsi ljudje na svetu sledili isti miselnosti in dvomili v svojo moč, bi naša družba prenehala obstajati. Toda če bi samo ena oseba spregovorila proti netrajnostnemu načinu življenja, bi lahko navdihnila druge in povzročila plaz sprememb, ki bodo vodile v revolucijo ravnanja z našim planetom. Ne gre za to, da ena oseba ne more spremeniti ničesar – pravzaprav lahko ena sama oseba spremeni vse.

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading