Topla postelja, dišeče sveče in skodelica čaja: Kako ohraniti zdravje v zimskih mesecih?

Topla postelja, dišeče sveče in skodelica čaja: Kako ohraniti zdravje v zimskih mesecih?

4 min

Loading

16. novembra 2020
Topla postelja, dišeče sveče in skodelica čaja: Kako ohraniti zdravje v zimskih mesecih? 1 Renata Novak je strokovnjak na področju vsebinskega marketinga, digitalnega marketinga in upravljanja blagovnih znamk.
Topla postelja, dišeče sveče in skodelica čaja: Kako ohraniti zdravje v zimskih mesecih? 1 Renata Novak is a brand manager, digital marketer and content writer.

Loading

So smrčanje, kašelj in glavoboli postali stalnica v vašem življenju? Se zadnje čase počutite bolj utrujene kot ponavadi? Ste imeli več težav z osredotočenjem na svoje delo? Če ste na katerokoli od teh vprašanj odgovorili pritrdilno, imam za vas slabo novico – nekaj počnete narobe. Ampak na vašo srečo lahko svoje napake popravite – in jaz imam rešitev.

Kako bi reagirali, če bi vam povedala, da so postelja z veliko blazinami, skodelica vašega najljubšega čaja in dišeče sveče vse, kar potrebujete, da ostanete zdravi med zimo? Ne bi mi verjeli, saj vem – še posebej, če ste nagnjeni k bolezni v hladnih zimskih mesecih. In morda imate prav (priznam, za ohranjanje zdravja je potrebno veliko več truda). Ampak dovolite mi, da objasnim. Seveda je najpametneje, da najprej obiščete svojega osebnega zdravnika ali zdravnico in se cepite proti gripi. Vendar pa lahko vse ostalo naredite sami, v udobju lastnega doma.

Stopite ven na sveži zrak

Vem, vem! Zunaj je hladno in vsako sekundo se temperatura niža. Tudi sama bi veliko raje ostala v postelji s skodelico čaja in toplo odejo. Toda stvar je v tem, da med bivanjem v zaprtih prostorih, kjer je toplo in prijetno, hitreje stopimo v stik z mikrobi – še posebej, če živimo z nekom, ki je že bolan. Kratek sprehod po soseščini je lahko zelo osvežujoč, saj vas prebudi in izbistri vaš um. Da sploh ne omenjam čudovite zasnežene pokrajine, ki jo spregledamo, če raje ostanemo v udobju lastne postelje.

Gibajte se (vsaj malo)

Razen če tudi med poletjem radi obiščete telovadnico, potem med zimskimi dnevi najbrž ne boste delali počepov in trebušnjakov, kajne? In čeprav je res, da nas hladno vreme malce poleni, pa je vseeno dobro narediti nekaj razgibalnih vaj. Vzemite podlogo za jogo in začnite z nekaj preprostimi gibi – nikar se ne pozabite tudi ogreti pred in ohladiti po vajah! Glede na intenzivnost vadbe popijte dovolj vode in pojejte obilen obrok. Če se želite motivirati, prižgite radio ali predvajajte svojo najljubšo glasbo. Pravzaprav, zakaj pa vaje ne bi zamenjali kar s plesno zabavo

Sproščene misli, čisti sinusi

To je zagotovo zadnja stvar, na katero bi pomislili, ko se spopadate s prehladom. Kljub temu pa lahko sprostitev močno pomaga izboljšati vaš imunski sistem. Stres je pogost vzrok bolezni, zato je skrb za um enako pomembna kot skrb za telo. Pogosto zaradi stresa začnemo zapostavljati pravilno prehrano in spanec, kar bakterijam omogoči, da lažje in hitreje vstopijo v naše telo. Prav zato se morate vsake toliko popolnoma sprostiti in svoje težave za nekaj časa postaviti na stran. Najboljši način za sproščanje uma je z meditacijo – prižgite nekaj dišečih sveč, prižgite sproščujočo glasbo in se osredotočite na svoje dihanje. Kmalu boste začeli opažati spremembe tako v svojem duševnem in telesnem zdravju.

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Privoščite si toplo kopel

Bacili so povsod in zelo dobri so v uničevanju našega še tako popolnega zdravja. Zato morate med sezono gripe še posebej paziti na svojo higieno – redno se tuširajte ali kopajte, pri čemer očistite vsak del telesa. Ne pozabite na higieno tudi pred obroki – roke umijte z antibakterijskim milom in se ne dotikajte ust in nosu, če vaše dlani niso čiste. Razmislite o nakupu gela, ki ga lahko nosite s seboj in ga uporabljajte na poti. S tem bost zmanjšali tveganje, da zbolite.

Skodelica čaja na dan

Da vam je toplo je včasih dovolj le odeja – spet drugič pa nujno potrebujete vročo skodelico čaja, ki ga srkate med gledanjem svojih najljubših filmov. Pri pripravi čaja obvezno uporabite sveže liste ali jagode, da bo pijača ohranila svoj pravi, naravni okus. Dodajte še nekaj kapljic limone in medu, da še bolj prispevate k svojemu zdravju. Če niste ravno največji/-a ljubitelj/-ica čaja, pa ga nadomestite s smutijem iz svežih sadežev, ali pa preprosto spijte kozareč sveže stisnjega pomarančnega soka! Ta je namreč poln vitamina C, ki bo varoval vaše zdravje pred mikrobi.

Oblecite se vremenu primerno

Ne glede na to, koliko si to želimo, se opravilom ne moremo izogniti niti v najhladnejših dneh v letu. Zato morate poskrbeti, da se ob morebitnem odhodu v hladno vreme primerno oblečete – ne pozabite na plasti, debele volnene nogavice in rokavice, toplo kapo ali naglavni trak in mehak šal, ki vas bo obranil prehlada. Ne gre se samo za preprečevanje zbolevanja – če boste vedeli, da ste varni pred mrazom, se boste počutili bolj udobno, prav tako pa med med čakanjem na avtobus ali hojo po parku ne boste drhteli od mraza.

Dolge ure spanca

Dober urnik spanja dela čudeže. Ne le, da pomaga pri prebavi, ampak ima tudi velik vpliv na vaše fizično in duševno zdravje. Občasna neprespana noč nikomur ne bo škodovala, vseeno pa lahko pomanjkanje spanja poškoduje imunski sistem in spodbudi nezdravo spremembo bioritma. Čeprav velja, da je število ur spanja, ki jih potrebujemo, odvisno od posameznika, temu dejansko ni tako – večina zdravnikov se strinja, da bi moral vsak odrasel človek spati vsaj sedem, če ne celo osem ur na noč.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading