Trije preprosti recepti za naravna čistila

Trije preprosti recepti za naravna čistila

4 min

Loading

21. februarja 2021
Trije preprosti recepti za naravna čistila 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Trije preprosti recepti za naravna čistila 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Marsikdo se želi v novo leto podati v stilu bolj zdravega življenja – in zakaj ne bi s svojimi novoletnimi zaobljubami pričeli že danes? Nikoli ni prezgodaj, da spremenimo slabe navade. Ker pa tudi sama vem, da obiski fitnesa niso po okusu vsakega izmed nas, lahko k bolj zdravemu vsakdanu pristopimo na drugačen, manj aktiven način.

Del moje novoletne zaobljube je tudi ta, da se v čim večjem loku izognem številnim kemikalijam, s katerimi se srečujem vsak dan. Ideji sem torej združila in prišla do idealne rešitve, ki bo koristila mojemu zdravju ter čistoči mojega stanovanja – naravna čistila! Preden me čudno pogledate, berite dalje – poiskala sem namreč tri alternative toksičnim čistilom, katerih resnično nikoli več ne želim vdihovati med pomivanjem posode, čiščenjem oken, tal in drugih površin. S popolnoma naravnimi sestavinami je možno pričarati dišeča čistila, v katerih ni niti drobca kemikalij.

Zakaj nadomestiti običajna čistila?

V čistilih, ki jih uporabljamo vsak dan – pri pomivanju posode, čiščenju oken, tal, kopalnice – je ogromno število kemikalij, katerih imena so preveč zapletena, da bi si jih drznila izgovoriti. V teh čistilih, ki se dotikajo naše občutljive kože, se skrivajo tudi pesticidi – kar 60% vseh pesticidov zaužijemo doma, brez da bi se tega zavedali! Pa ne samo med čiščenjem, temveč tudi med uporabo ‘čistih’ krožnikov, kozarcev, pribora …

Nevarnosti se nahajajo tudi v kemičnih dišavah in detergentih, ki poskrbijo za dober vonj naših oblačil – po drugi strani pa tudi povzročajo razne alergije in dražijo našo kožo. Enako bi lahko rekli tudi za nekatere kemične produkte – bilo je dokazano, da so nekateri šamponi in drugi izdelki za nego las pravzaprav rakotvorni! Z vsemi temi produkti ne le očistimo naše domove, temveč jih obenem tudi umažemo s številčnimi toksini in kemikalijami.

Iz teh razlogov je bolj kot kadarkoli doslej pomembno, da se izognemo produktom polnih kemikalij ter jih nadomestimo z naravnimi čistili, ki ne bodo le očistila naših stanovanj, temveč tudi pripomogla našemu splošnemu zdravju. Kot dodan bonus pa marsikatero doma izdelano čistilo vsak mesec prihrani nekaj evrov!

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Osnovne alternative za čistila polna kemikalij

Pred vami se nahajajo tri recepture za naravna čistila, s katerimi bo vaše stanovanje zasijalo v svoji najlepši podobi. Sestavine so vsakdanje, zato jih boste najbrž našli kar doma.

Domače razkužilo

S tem povsem naravnim domačim razkužilom bodo vaši kuhinjski pulti v trenutku zasvetili, poleg tega pa bo svež vonj po limoni lepo odišavil vašo kuhinjo. Vse kar potrebujete je:

 • 30 g belega kisa
 • 2 jedilni žlici sode bikarbone
 • 1 liter vroče vode
 • 1/2 limone

V majhno vedro vlijte kis in vročo vodo ter vanju vmešajte sodo bikarbono. V mešanico ožemite polovico limone – v vedro lahko za nekaj minut vržete tudi lupino, da se razkužilo lažje prepoji z vonjem po limoni. Mešajte dokler se soda bikarbona ne raztopi, nato pa razkužilo pustite, da se ohladi, in odstranite lupine. S pomočjo lijaka ga previdno vlijte v prej pripravljeno razpršilno stekleničko ter jo označite z nalepko.

Domače čistilo za steklo

To domače čistilo vam bo prihranilo nekaj denarja, obenem pa bo v popolnosti nadomestilo toksične kemikalije, ki se navadno skrivajo v trgovinskih izdelkih. Za izdelavo boste potrebovali:

 • beli kis kot osnova
 • 120 ml alkohola za drgnjenje (neobvezno)
 • 120 – 500 ml vode (neobvezno)
 • 1 žlica koruznega škroba (neobvezno)

Že sam navadni beli kis brez kakršnihkoli dodatkov deluje presenetljivo dobro, toda ni ravno najboljše čistilo za steklo – pušča namreč sledi. Kljub temu pa je v primeru, da pri roki nimate ostalih sestavin, odlična alternativa kemikalijam v čistilih, ki jih kupujemo v trgovinah.

Če imate pri roki alkohol za drgnjenje, odmerite približno 120 ml ter ga vlijte v enako količino vode. Dodajte žlico belega kisa, dobro premešajte in očistite steklene površine! Ta mešanica je dokaj primerljiva s tistimi iz trgovin, je pa tudi eden najbolj priljubljenih receptov za domača naravna čistila. Če nimate alkohola, ga lahko nadomestite z žlico koruznega škroba – vmešajte jo v 30 ml belega kisa in približno 470 ml tople vode. S to skrivno sestavino bodo vaša ogledala in okna zasijala – prav tako pa to čistilo ne pušča sledi!

Za vrhunsko čistilo združite vse štiri sestavine (60 ml alkohola, 60 ml belega kisa, žlica koruznega škroba, 470 ml tople vode) – sama v rokah še nisem držala čistila, ki bi lepše očistil steklene površine! Mešanico v razpršilni steklenički tudi pred uporabo dobro pretresite, saj se koruzni škrob lahko usede na dno.

Domače čistilo za straniščno školjko

Pomembno je, da predvsem kopalnico negujemo z naravnimi čistili – ker nikoli ne vemo, kaj vse se skriva v čistilih kupljenih v trgovini, je bolje, da jih izdelamo sami! Potrebovali boste:

 • 95 g sode bikarbone
 • 180 ml belega kisa
 • 10 kapljic olja čajevca
 • 10 kapljic eteričnega olja sivke

V posodici zmešajte sodo bikarbono ter obe eterični olji. Kis dodajte le tik pred zdajci – zaradi reakcije med sodo bikarbono in kisom (penjenje) je to čistilo namenjeno le enkratni uporabi. Ni ga namreč možno hraniti dlje časa kot večino doma narejenih čistil. Pri čiščenju pa ga preprosto zlijete po straneh školjke in drgnete s krtačo.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading