Učinkoviti načini za krepitev in uveljavljanje temeljnih vrednot podjetja

Učinkoviti načini za krepitev in uveljavljanje temeljnih vrednot podjetja

4 min

Loading

24. januarja 2022
Učinkoviti načini za krepitev in uveljavljanje temeljnih vrednot podjetja 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Učinkoviti načini za krepitev in uveljavljanje temeljnih vrednot podjetja 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Jasen nabor vrednot pomaga podjetju podpirati svojo vizijo, saj usmerja tako zaposlene kot tudi delodajalce, spodbuja skupen namen in gradi močno ideologijo, h kateri si morajo vsi, ki so del podjetja, prizadevati. Te vrednote postanejo DNK organizacije in ji omogočijo, da izstopa iz morja podobnih ponudnikov in konkurentov. Obenem pa navdihuje vse zaposlene ter jih vzpodbuja, da ostajajo pozorni na svoja dejanja, misli in prepričanja. Od izboljšanja kohezije oddelkov do izboljšanja motivacije ekipe, do pridobivanja višje produktivnosti, je vrednote možno obravnavati kot gonilno silo poslovnih ciljev.

Toda da te vrednote učinkujejo, jih je treba razumeti.

Najvišji menedžment je tisti, ki je zapisal temeljne vrednot organizacije, zato se mu te zdijo samoumevne. Kaj pa ostali zaposleni v podjetju? Tajnice, pripravniki, računovodje, pripravniki, čistilke, nosilci kosila in drugo osebje morajo prav tako poznati te vrednote, zato je bistvenega pomena, da razumevanje le-teh doseže ljudi na vseh ravneh podjetja. Konec koncev, zakaj bi se trudili, da bi imeli temeljne vrednote, če nihče ne ve, kaj so?

Torej – podjetja morajo svojo filozofijo prevesti v uporabne kompetence in jih sporočiti na način, ki je razumljiv vsem; tako zaposlenim, kot tudi delničarjem, strankam, partnerjem v dobavni verigi in celotni skupnosti. Šele takrat bodo ljudje vedeli – »to smo mi«.

Pri krepitvi temeljnih vrednot podjetja gre za vodenje z zgledom in nagrajevanje dobrega vedenja. Integriteta je ključna, zato je pomembno tudi, da resno obravnavate tiste, ki kršijo kodeks ravnanja vašega podjetja. Pred vami se seznam načinov za komuniciranje kulture podjetja in temeljnih vrednot:

1. Nagrajujte dobro vedenje

Bodite pozorni na tiste v vaši organizaciji, ki jemljejo vrednote vašega podjetja resno, in naj bodo zgled drugim. Obstaja namreč veliko načinov za prepoznavanje in nagrajevanje vedenja, osredotočenega na vrednote, vključno s bonusi, poslovnimi darili, ali pa mesečnimi nagradami – za slednjo zmagovalca zberejo zaposleni sami, in se s tem učijo najosnovnejših vrednot na delovnem mestu.

Nagrajevanje dobrega vedenja je najboljši način, da ga okrepite in date zgled ostalim članom ekipe. Kmalu po uveljavitvi nagrad lahko pričakujete bolj zavestno delo zaposlenih in posledično tudi boljše rezultate na delovnem mestu.

2. Resno obravnavajte kršitelje

Zaposleni, ki ne spoštujejo vaših vrednot, niso osebe, za katere bi želeli, da delajo v vašem podjetju – pomembno je, da to vedo tudi vaši zaposleni.

Seveda enkratna kršitev ene izmed vrednost še ni razlog za odpustitev. Kljub temu pa je pomembno, da zaposlenega obvestite o napaki in mu povete, da pričakujete izboljšanje njihovega vedenja. Vsakomur se zgodi, da se spozabi – a ko se napake vrstijo ena za drugo, jih je težko prezreti. Ignoriranje večjega števila kršitev vrednot bo drugim dalo vedeti, da jih ni potrebno jemati resno.

Vsak zaposleni predstavlja vašo blagovno znamko, zato je vsak izmed njih odgovoren za vrednote, poslanstvo in vizijo organizacije. V primeru, da nekoga odpustite zaradi kršenja standardov podjetja, je pomembno, da se pogovorite s preostalo ekipo. S pravim pristopom lahko dejansko zbližate svojo ekipo.

3. Vključite temeljne vrednote v vsak vidik dela

Temeljne vrednote, kot že ime pove, so vrednote v jedru vašega podjetja. Prisotne morajo biti v vsakemu vidiku dela, ne glede na to, kako majhen.

Pokažite svoje vrednote vsem. Ne skrivajte jih v kotičku vašega malega podjetja. Uokvirite jih in obesite na steno, da jih vidijo zaposleni in stranke. Objavite jih na svojem spletnem mestu, na svojih straneh v družbenih medijih in na kateremukoli drugemu digitalnemu omrežju, kjer jih lahko. Postopek zaposlovanja, načrtovanje projektov, timski sestanki in celo odmori so prav tako priložnosti za uveljavljanje vrednot podjetja. Okrepitev vaših temeljnih vrednot skozi delovni dan in v vsakem delu službe je najboljši način za vzpostavitev delovne kulture svetovnega razreda!

4. Komunikacija naj bo odprta

Poskrbite, da so zaposleni pripravljeni izraziti svoje pomisleke ali druge povratne informacije, saj lahko le tako dobite priložnost, da izboljšate delovno okolje. Velika stranska prednost poslušanja in sodelovanja je, da se ljudje naučijo zaupati, zaupanje pa je temeljni element glavnih vrednot vsake organizacije.

Le tako boste zmožni ustvariti enovito skupnost, ki bo strmela k istim ciljem.

5. Naj zaposleni spoznajo vrednost vrednot

Vrednota oživi šele takrat, ko zaposleni vidijo, kaj jim prinaša. Če mora vaša vodstvena ekipa uveljavljati vrednote, veste, da vaši ljudje niso povezani z njimi – to je prva napaka, ki jo morate popraviti. Uveljavljanje se lahko polarizira. Združevanje vrednot podjetja z osebnimi cilji zaposlenih vdihne življenje vašim ljudem in delovni kulturi. Ko vodje svoje delo opravljajo z motivacijo, vrednot ne bo treba uveljavljati.

6. Pogosto se vračajte k prvotnim vrednotam

Eden izmed načinov, kako okrepiti in uveljaviti vrednote podjetja je ta, da jih vsako leto ali dve pregledamo in jih po možnosti posodobimo s celotno ekipo. Organizirate lahko srečanje vseh zaposlenih, na katerem pregledate vsako vrednoto podjetja in skupaj ocenite kako dobro ste skozi leto ohranjalo vsako izmed vrednot. Tako se lahko spopadete z najnižjimi ocenami in jih popravite s konstruktivnimi pogovori o tem, kako lahko bolje podpiramo te vrednote kot ekipa in kot posamezniki.

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading