Vas zanima, kje stojite na lestvici družbene odgovornosti?

Vas zanima, kje stojite na lestvici družbene odgovornosti?

4 min

Loading

15. marca 2021
Vas zanima, kje stojite na lestvici družbene odgovornosti? 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Vas zanima, kje stojite na lestvici družbene odgovornosti? 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Naš svet se iz dneva v dan srečuje z nešteto težavami – od revščine in lakote, vojn in nepravičnosti, pa vse do podnebnih sprememb. Kljub nenehnemu trudu in prizadevanju na žalost nihče od nas ne more spremeniti sveta sam. Toda naša majhna dejanja lahko vendarle spodbudijo druge, da storijo enako, ter s tem pozitivno vplivajo na strukturo naše skupnosti, ter posledično na stanje naše države in nenazadnje tudi planeta.

Ravno zdaj je najboljši čas, da vsak izmed nas trenutno situacijo vzame v obzir ter začne resno premišljevati o tem, kako prispevati k boljši kvaliteti življenja nas vseh. Vaša družina, sodelavci, prijatelji ter nasplošno ljudje okoli vas bodo kaj kmalu opazili spremembe v vašem vedenju ter dejanjih – videli bodo vaš spremenjen življenjski slog ter morda tudi sami ubrali podobno pot. Toda nikar ne pričakujte, da bodo drugi tisti, ki bodo naredili prvi korak; vsi moramo prispevati svoj delež in sprejemati boljše odločitve, preden lahko pričakujemo opazne spremembe.

Morda pa zdaj razmišljate, da sami pravzaprav ničesar ne rabite spremeniti. Saj se konec koncev zavedate težav v svetu in morda celo prispevate k izboljšanju le-teh. Toda kljub temu se pojavi vprašanje: Ali ste družbeno odgovorna oseba?

Kaj pravzaprav pomeni biti družbeno odgovoren?

Pomeni, da se zavedate, kako vaša dejanja in odločitve vplivajo na dogajanje okoli vas. Prav tako se nanaša na vaše zavestno ter nesebično sprejemanje teh odločitev zavoljo vseh nas. Da pa vam bolj podrobno predstavim družbeno odgovorno mentaliteto, želim z vami deliti pet načinov za prehod na naslednjo stopnjo družbene zavesti:

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Bodite obveščeni.

Informirajte se o stvareh, ki vplivajo na vašo skupnost, državo in posledično cel svet. Venomer se zavedajte, kaj se dogaja okoli vas; to vam bo ponudilo popolnoma drugačno perspektivo na vaše okolje ter soljudi, vam pomagalo ločiti površinske zadeve od najnujnejših, vodilo vaše odločitve ter s tem prispevalo h končnemu rezultatu. Vsakodnevno se preveč obremenjujemo glede nepomembnih situacij; ko dejansko odprete oči in vidite celotno sliko in resnične probleme, s katerimi se srečujemo kot skupnost, se spremeni tudi pomembnost nekaterih situacij.

Bodite aktivni v svoji skupnosti.

Še en način, kako postati bolj družbeno ozaveščena oseba, je sodelovanje v skupnosti. Poznati morate izzive in priložnosti ter se vključiti – od dajanja predlogov do prostovoljstva na različnih prireditvah, od obiskovanja sestankov skupnosti, sejmov in dobrodelnih prireditev, pa vse do poznavanja sosedov. Kaj kmalu boste našli različna mnenja, ideje in talente, s katerimi boste lahko posledično izboljšali svojo skupnost.

Bodite bolj občutljivi.

Občutljivost in čutnost je nekaj, kar poskrbi za solidarnost do sočloveka. Ustrezen odziv v kritičnih situacijah je izjemno pomemben, saj direktno vpliva na končni izid. Družbeno zavestna oseba je tista, ki ne gleda samo na lastne potrebe, temveč rada poskrbi tudi za druge. Prepričanje, da so preskrbljeni vsi, takšno osebo veseli ter motivira. Skrb zgolj zase ni samo sebična, ampak vas tudi oddaljuje od resničnosti. Izjemno pomembno je pomisliti na potrebe drugih, saj lahko le s skupnimi močmi dosežemo zadane cilje.

Uživajte odgovorno.

Spremljajte, kje izdelujejo izdelke, ki jih kupujete. Pozanimajte se o vizijah ter poslanstvih podjetij s katerimi sodelujete. Izobrazite svoje zaposlene ter jih izpostavite zeleni iniciativi. Kupujte trajnostno, lokalno ali pa po potrebi ustvarite lastne kreacije v domači kuhinji. Vaš cilj naj bo ustvariti čim manj odpadkov ter poskrbeti, da podpirate lokalna kmetijstva ter proizvajalce vaših najljubših izdelkov.

Poskrbite za planet.

Zadnji, ter morda tudi najpomembnejši nasvet, je seveda povezan s skrbjo za naš planet. Četudi ste mnenja, da sami niste zmožni spremeniti prihodnosti, naj vas to ne zaustavi. Ohranjanju planeta lahko prispevate z nešteto majhnimi dejanji, za katere ste zagotovo že slišali, ali pa jih morda že prakticirate: zmanjšajte porabo energije in vode, ponovno uporabite plastiko in reciklirajte odpadke. Planet potrebuje ves naš trud; spreminjanje naših navad ni zapleteno ali drago, toda lahko kaj hitro pomaga zmanjšati ogljični odtis ter posledično vplivati na tako naše zdravje, kot tudi dobrobit našega okolja.

Družbena odgovornost je pomembna z več vidikov. Toda za našo ekipo je najpomembnejši zadnji cilj, ki se osredotoča na skrb za planet. Verjamemo namreč, da planet B ne obstaja. Zadnji čas je, da stopimo skupaj, ter kot eno prispevamo k čistejši prihodnosti.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading