4 vrste personalizacije, ki bodo vzbudile zaupanje v vaših strankah

4 vrste personalizacije, ki bodo vzbudile zaupanje v vaših strankah

3 min

 965 ogledov

21. marca 2021
4 vrste personalizacije, ki bodo vzbudile zaupanje v vaših strankah 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
4 vrste personalizacije, ki bodo vzbudile zaupanje v vaših strankah 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

 966 ogledov

Personalizacijo najdemo v številnih oblikah. V najosnovnejšem smislu personalizacija pomeni že vključitev imena stranke v zadevo e-poštnega sporočila. Pogosto jo najdemo tudi v obliki priporočenih izdelkov na podlagi zgodovine brskanja ali prilagojene navigacije po spletnem mestu glede na interese kupcev. To so vrste izkušenj, ki jih potrošniki pričakujejo -74% je celo razočaranih, ko prejmejo irelevantno vsebino blagovne znamke.

Nič nima tako močnega vpliva kot personalizacija. Ko na primer obiščete spletno stran podjetja, želite izkušnjo, ki v vas vlije zaupanje v blagovno znamko ter vam da vedeti, da je podjetje vredno vašega časa. In te znamke podzavestno nagradite – skoraj polovica potrošnikov opravi večji nakup, ko je izkušnja prilagojena.

Obstaja veliko vrst personalizacije, ki jih uporabljajo uspešna podjetja, da svoje stranke spodbudijo k dolgoletnemu sodelovanju. Da bi vam pomagali ugotoviti, katera vrsta personalizacije je najbolj primerna za vašo tržno organizacijo, tukaj razčlenimo štiri najpopularnejše kategorije ter naštejemo njihove prednosti in slabosti.

1. Segmentacija

To je najbolj priljubljena vrsta personalizacije in verjetno tudi najlažja. Ciljate lahko na posamezne panoge, oddelke, nazive delovnih mest, zemljepis, vedenje in še več. Če želite biti pri tem načinu personalizacije uspešni in učinkoviti, napišite osnovno vsebino – ta se bo pojavila v vsakem segmentu, toda 20% vsebine bo prilagojene posameznemu segmentu.

Medtem ko vam segmentacija pomaga povečati ustreznost vaših e-poštnih sporočil in izkušenj na spletnem mestu ter izboljšati splošno angažiranost, pa ima tudi svoje slabosti. Predvsem to, da je ta raven personalizacije omejena – želite namreč zagotoviti, da je vaša vsebina privlačna za celoten segment ljudi.

Poleg tega segmentacija zahteva veliko virov. Število segmentov, ki jih lahko nastavite, je omejeno, kar omejuje tudi vašo zmožnost optimizacije. Ker dostava vsebine temelji na času upravljanja kampanje, segmentacija omejuje tudi vašo zmožnost dostave vsebine v realnem času in s tem omejuje njeno relevantnost za uporabnike.

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

2. Personalizacija na osnovi osebnosti

Mnoge organizacije se bodo pri ustvarjanju vsebin in obveščanju o svoji uredniški strategiji zanašale na osebnost ciljnega kupca. Strategija personalizacije, ki temelji na personah, vključuje segmentiranje vsebine po značilnostih posamezne osebnosti.

Persona je lahko anekdotična ali bolj podprta s podatki in temelji na vpogledih, kot so dejavnosti na spletnem mestu, zgodovina nakupov ali demografski podatki. Ko sčasoma zberete več podatkov, lahko izboljšate vsako osebnost ali segment, in s tem še dodatno izboljšate učinkovitost personalizacije. Toda za obsežno ustvarjanje in optimizacijo person, ki temeljijo na podatkih, potrebujete način za zbiranje in analizo podatkov o strankah v realnem času.

3. Personalizacija na podlagi strankine interakcije

Zemljevid strankinega potovanja je pravzaprav vizualna zgodba o interakcijah stranke z vašo blagovno znamko. S temi zemljevidi lažje opazimo pomanjkljivosti v naši tržni strategiji ter široko zasnovano vsebino razvijemo v individualizirano vsebino.

En pristop k personalizaciji je prilagoditev vsebine vsakemu koraku na zemljevidu potovanja strank. Na ta način ustvarjate vsebino na zelo kontekstualiziran način, ki je neposredno povezan z njihovo fazo potovanja in jim pomaga napredovati v naslednjo fazo. Vendar pa podobno kot pri pristopu, ki temelji na personah in segmentaciji, potrebujete podatke o strankah, da na podlagi vedenja in vpogledov potrošnikov določite posamezni segment.

4. Individualna personalizacija (ali individualizacija)

Čeprav so zgornje tri metode vsi efektivni pristopi k personalizaciji, vse temeljijo na dostavi vsebine širokim segmentom stikov. Kupci dandanes ne sprejemajo več izkušenj z vsebino namenjeno širši publiki, pa čeprav so vključene v poseben segment kupca.

Edini način za resnično personalizacijo izkušnje kupca na način, ki se ujema s specifičnimi pričakovanji potrošnika, je personalizacija namenjena individualnemu segmentu, znana tudi kot individualizacija. Da bi prišlo do resnične personalizacije, mora biti vsebina s strategijo individualizacije nedvoumno usmerjena na edinstvene interese vsakega posameznika.

Da bi dosegli individualizacijo, morajo tržniki ponuditi vsebinske izkušnje segmentu posameznika, ki je optimiziran v realnem času na podlagi dejanj in preferenc, ki so neločljivo povezane z identiteto te stranke. Z orodji, ki temeljijo na umetni inteligenci (AI), lahko takoj analizirate vso razpoložljivo vsebino, skupaj s sprotnimi in zgodovinskimi signali, da vsakemu obiskovalcu ponudite najbolj optimalen del vsebine blagovne znamke.

Najbolj brane objave

Povezane objave

 964 ogledov