Zakaj je pomembno podpirati lokalno?

Zakaj je pomembno podpirati lokalno?

4 min

Loading

19. septembra 2022
Zakaj je pomembno podpirati lokalno? 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Zakaj je pomembno podpirati lokalno? 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Zaradi vpliva pandemije na mednarodno trgovino je nakup lokalnega blaga pomembnejši kot kdajkoli prej. To obdobje je bilo v preteklih nekaj letih eno najzahtevnejših, kar smo jih kdaj videli, saj je kratkoročno spremenilo način življenja, dela in upravljanja naših podjetij, številni učinki pandemije pa bodo verjetno trajni. Kupovanje lokalnega je že leta pred pandemijo postalo več kot trend, vendar je zmanjšanje čezmejne trgovine še bolj osvetlilo njegov pomen.

Nakup svežih in lokalnih proizvodov bo glavni poudarek tega članka, toda obstaja tudi veliko drugih načinov, kako se lahko lotite nakupa z mislijo na vaše lokalno gospodarstvo. Čistilna sredstva, oblačila in kuhinjsko posodo lahko dobite pri lokalnih dobaviteljih ter si s tem prizadevate, da bi bili vaši skupnosti v korist in ne v breme. Časi so težki za vse, zato je še toliko bolj pomembno, da razmislite, kako lahko vaš posel vodite na bolj družbeno ozaveščen način. Nakup lokalnih izdelkov ni koristen samo za ljudi okoli vas, ampak tudi za vaše podjetje.

Finančne prednosti

Prihranite denar

Obstaja napačno prepričanje, da je nakup lokalnih izdelkov v vsakem primeru dražji. Medtem ko je bilo včasih res tako, se tok premika v drugo smer, zdaj pa zaradi bolj naseljenega in zato bolj konkurenčnega trga neodvisnih prodajalcev potrošniki žanjejo prednosti nižjih cen za lokalno izdelano blago. Kot poslovni subjekt so vaši sosedje bolj prijazni pri pogajanjih o cenah za množična naročila. Poleg tega lahko izločijo posrednika v dobavni verigi, kar jim prinese prihranke in jim omogoči nižje stroške. Zgradite močan odnos s sosednjim kmetijskim trgom in dolgoročno boste prihranili denar.

Podprite lokalno gospodarstvo

Vsak lastnik podjetja pozna vrednost ohranjanja stalnega toka denarja: pomislite na svojo regijo ali domač okoliš kot na lastno podjetje, kjer stranke igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih financ. Ne glede na to, ali gre za nakup vaših izdelkov in storitev ali za udeležbo na konferenci, več kot stranke porabijo v vašem podjetju in ne zunaj njega, tem bolje. Enako velja za vašo skupnost in njeno gospodarstvo. Kot državljan in podjetnik se zavežite, da čim več svoje porabe usmerite v svojo skupnost.

Vrhunska kakovost

Uživajte sveže

Lokalna hrana je sveža hrana. Pomislite: pridelki, pridelani v državi ali občini, se izognejo dolgemu potovanju iz enega kraja v drugega, med katerim morda zamrznjeni izgubljajo svojo svežino in okus z vsakim kilometrom. Namesto, da bi več dni ležali na polici supermarketa, se lokalni izdelki, ki se prodajajo na tržnicah, običajno kupijo še isti dan. Uživanje lokalno pridelane hrane, ki je običajno brez pesticidov in konzervansov ter vsebuje več hranilnih snovi, koristi tudi zdravju.

Spoznajte raznolik meni

Ko nakupujete lokalno, se boste hitro naučili pomembnosti prilagodljivega menija. Veliko izdelkov je sezonskih, kar pomeni, da bodo določene jedi na vašem jedilniku le določen čas v letu. Mislite na to kot pozitivno! Seveda bi morali nekateri od vaših osnovnih jedi na meniju ostati vso sezono, vendar vas bo manjša in večinoma menjajoča se ponudba zagotovo navdušila – še posebej, ko boste okusili, kako sta se zaradi vaših lokalnih nakupovalnih navad izboljšali kakovost in svežina vaših obrokov.

Okoljske koristi

Zmanjšajte izpušne pline

Skupaj z gospodarskimi koristmi in koristmi za skupnost, nakup lokalnega tudi manj obremenjuje okolje. Prevoz hrane prispeva veliko nepotrebnih emisij toplogrednih plinov, porabe goriva in onesnaževanja, samo zato, da bi uvožene izdelke prepeljali na tisoče kilometrov potovanja po zemlji ali zraku. Ta razdalja se imenuje “prehranske milje” in število, za katerega ste odgovorni, lahko znatno zmanjšate tako, da kupujete lokalno in skrajšate transportno razdaljo, potrebno za prevoz tega izdelka do prodajalca.

Izognite se pesticidom

Kot že omenjeno, je komercialno pridelana hrana, ki potuje na dolge razdalje, pogosto polna pesticidov, kar je slabo ne le za okolje, temveč tudi za zdravje potrošnikov. Ko slišite za ekološke izdelke, so to izdelki, ki prihajajo z lokalnih kmetij in so pridelani brez uporabe pesticidov in drugih toksinov. Organska metoda preprečuje veliko onesnaženja vode in zraka, ki bi ga sicer ustvarili. Ko se zavežete, da boste kupovali lokalno, prispevate k bolj zdravi hrani.

Zaščitite divje živali

Ko kupujete in jeste lokalno, so lahko divje živali ena od zadnjih stvari, o katerih razmišljate. Toda razmislite o naslednjem: ko kmetje ne dobijo dovolj podpore in je njihov posel v težavah, morajo prodati svojo kmetijo. Običajno se te kmetije, ko so prodane, preuredijo za komercialno ali industrijsko uporabo, s čimer se uniči življenjski prostor mnogih divjih živali. Ko pa so kmetje uspešni in lahko obdržijo svojo zemljo, ti habitati ostanejo nedotaknjeni. Vsakič, ko kupite nekaj lokalno, pomagate zaščititi pomembno lokalno zemljo.

Z dokazanimi gospodarskimi, zdravstvenimi, okoljskimi in celo koristmi, povezanimi z divjimi živalmi, je jasno, da obstaja dovolj pomembnih razlogov, da začnete kupovati lokalno. S tem ne boste le prihranili denarja, vendar boste obenem tudi pomagali svojim sosedom in vnesli nekaj življenja v svojo skupnost.

Najbolj brane objave

Most Popular Posts

Loading

Povezane objave

Loading