Z enostavnimi koraki do zero waste načina življenja

Z enostavnimi koraki do zero waste načina življenja

5 min

Loading

26. oktobra 2020
Z enostavnimi koraki do zero waste načina življenja 1 Veronika Mikec je redna študentka, pisateljica blogov in bodoča revolucionarka.
Z enostavnimi koraki do zero waste načina življenja 1 Veronika Mikec is a full-time student, writer, and future revolutionary.

Loading

Vem, vem, prebrali ste naslov in zdaj se mogoče sprašujete kaj ‘zero waste’ sploh je. Kaj ta besedna zveza pravzaprav pomeni? Gre za okoljevarstveno strategijo, s katero lahko vsak posameznik prispeva k čistejšemu okolju. Glavna ideja gibanja je namreč uporabljati le tiste izdelke, s katerimi ne ustvarjamo odpadkov – bolje rečeno, ustvarjamo odpadke, ki se lahko ponovno uporabijo, in s tem prispevamo k cikličnemu gibanju materialov ter posledično tudi manjši količini odpadkov.

Ste vedeli, da vsako leto povprečni človek poje približno 50.000 delcev mikroplastike? Ne, ne govorimo o ljudeh z nenavadnimi odvisnostmi, temveč o meni, tebi, vseh nas. Te delce namreč zaužijemo skozi nešteto obrokov – jogurt v plastičnemu lončku, sendvič v plastični foliji, sadje v plastični vrečki … Mikrodelci si namreč utrejo svojo pot; znajdejo pa se ne le v naši hrani, temveč tudi vodi (tako je, tudi vsi tisti, ki jo kupite v trgovini). Nismo pa ogroženi le mi – naši odpadki, predvsem plastika, onesnažujejo življenjski prostor nešteto vrst živali in rastlin.

S tem razlogom se vedno več posameznikov odloča za okolju prijazen način življenja – medtem ko povprečen človek skozi leto dni pridela približno 680 kg smeti, jih tisti, ki se nepotrebnim odpadkom izogibajo v širokem loku, pridelajo pičlih 200 – 500 gramov. Za boljšo predstavo: 700 kg je povprečna teža divjega azijskega vodnega bivola, medtem ko lahko 500 gramov smeti zberemo v kozarec za vlaganje. Razlika je torej precej velika – morda pa je le nekaj na tem?

Kako torej spremeniti svoje navade?

Pomembno je, da se že na začetku zavemo, da bo težko. Gre za ogromno majhnih sprememb, ki se na prvi pogled zdijo precej trivialne in preproste, ampak se kaj kmalu izkažejo za zahtevne. Čeprav se vam zdaj še ne zdi, da v svojem vsakdanu ustvarjate odvečne odpadke, pa boste kmalu ugotovili, da se motite. Plastične vrečke za enkratno uporabo, ‘coffee to go’ lončki, vrečke iz pekarne … To so le tri vrste odpadkov, ki jih vsak izmed nas zavrže večkrat na teden.

Do zero waste načina življenja nikakor ne boste mogli priti v enem samem dnevu – prilagajanje lahko traja tudi več mesecev, preden se boste dejansko zavestno izogibali nepotrebnim smetem. Četudi vam na koncu nikakor ne uspe prideti do popolnega zero waste življenjskega stila, to ni tisto, kar je najbolj pomembno – že z najmanjšimi spremembami definitivno prispevate k bolj zdravemu in čistejšemu okolju (ter najbrž tudi k čistejši zavesti). Nikoli ne veste, morda boste z majhnimi spremembami v svojem življenju tudi koga drugega navdihnili, da se poda na isto pot.

Naj vam pomagamo s prvimi koraki k novemu življenjskemu stilu, pripravila smo vam nekaj napotkov, s katerimi boste lažje prilagodili dele svojega življenja.

Izdelki, ki bi vas mogoče zanimali

Pet glavnih pravil

Da se lažje vživite v nov življenjski stil brez odpadkov, je pomembno, da sledite glavnim petim pravilom, ki dejansko opišejo ta način življenja. Imenujejo se:

1. ZAVRNI tisto, česar ne potrebuješ.

2. ZMANJŠAJ porabo tistega, kar potrebuješ.

3. PONOVNO UPORABI tisto, kar zaužiješ.

4. RECIKLIRAJ tisto, česar ne moreš zavrniti, zmanjšati ali ponovno uporabiti.

5. KOMPOSTIRAJ tisto, kar še ostane (biološki odpadki).

S temi napotki v mislih je veliko lažje spremljati, ali dejansko sledite pravilom življenja brez odpadkov. Da pa ne bomo govorili samo o teoriji, so pred vami trije konkretni primeri.

Plastične izdelke nadomestite s eko alternativami

Ne boste verjeli, koliko plastičnih odpadkov dejansko odvržemo vsak dan! Plastične nakupovalne vrečke, nepotrebne slamice, plastenke, plastični kozarčki v pisarnah … Zakaj teh izdelkov ne bi nadomestili s trajnostnimi? Namesto plastičnih vrečk uporabite bombažne, uporabljajte bambusovo zobno ščetko namesto nerazgradljivih plastičnih, ki navadno niso reciklirane. Namesto, da ob vsakem obisku trgovine kupite plastenko vode, raje investirajte v stekleničko ali kakšno drugo alternativo. Ne samo, da s temi spremembami prispevate k čistejšemu okolju – tudi vaša denarnica vam bo hvaležna!

Spremenite navade v kopalnici

Kar se tiče vaše kopalnice lahko uvedete ogromno sprememb – uporabljajte neobarvan toaletni papir, saj ste lahko le s tem 100% prepričani, da bo recikliran. Namesto potratnega deodoranta in dragih zobnih past lahko uporabljate (telesu prijaznejšo) sodo bikarbono, tekoče milo pa nadomestite s trdim, ki ga pogosto prodajajo brez embalaže. Kar se tiče menstrualnih pripomočkov je dobro investirati v nakup menstrualne skodelice, saj z njo nadomestite 10-letno zalogo vložkov in tamponov! Izognete se lahko tudi nakupu čistil in jih nadomestite s kisom, alkoholom za čiščenje ter sodo bikarbono.

Preobrazite svojo omaro

Če se resno odločite za stil življenja s čim manj krame in odpadki, je pomembno, da spremembe uvedete tudi v vaši omari. Vemo, pogosto se je težko odreči starim kosom oblačil – predvsem tistim, katerim pripisujemo sentimentalno vrednost. Še težje pa se je izogniti številnim razprodajam, ki vsak teden ponujajo nove kose oblačil. Da lažje pretrgate to močno vez in se končno znebite tistega para hlač, ki se po omari valja že več let, si postavite naslednja vprašanja:

1. Kdaj sem ta kos oblačila nazadnje nosil/-a? Če je vaš odgovor pred letom ali več (ali pa tudi pred nazadnje šestimi meseci), potem je čas, da se predmeta znebite. Nikar ga ne vrzite v koš – podarite ga raznim organizacijam, ki bodo poskrbele, da vaša majica ali srajca pristane v pravih rokah.

2. Lahko ta kos nosim z več kot petimi oblekami? Najbolj uporabni kosi oblačil so tisti, ki jih lahko kombinirate s preostalim delom garderobe na več različnih načinov – to velja predvsem za šale, kape, rokavice in druge modne dodatke.

3. Ali mi je ta kos oblačila še vedno prav? Pogosto pozabimo na kakšen par hlač ali obleko – nazadnje pa se izkaže, da nam tako ali tako ni več prav! Včasih je številka prevelika, spet drugič premala. Če želimo kak specifičen kos garderobe obdržati, ga lahko nesemo šivilji – v nasprotnem primeru pa ga podarimo ljudem v stiski.

Ocenite, česar ne želite obdržati, katerih oblačil ne nosite in katerih kosov resnično ne potrebujete. Vse tiste, ki ste se pripravljeni odpovedati, enostavno darujte trgovinam z rabljenimi oblačili ali pa jih preprosto podarite svojim družinskim članom. V nasprotnem primeru lahko odprete tudi spletno trgovino in prodate katere izmed kosov – predvsem, če gre za dizajnerska oblačila.

Upamo, da sem vam v tem kratkem prispevku uspeli predstaviti malce novejši fenomen z imenom zero waste. S svojo potjo do zero waste načina življenja lahko pričnete že danes! Četudi začnete z izjemno majhnimi spremembami, pa lahko te v prihodnjih letih vodijo do nečesa večjega. Zakaj pa ne? Imamo samo en planet – čas je, da zanj začnemo skrbeti.

Najbolj brane objave

Povezane objave

Loading